Červené
Bílé
Růžové
Šumivé
Portské
Druh
Cena
Cenové rozpětí
130 Kč 9 335 Kč
Odrůda
Obsah cukru
Ročník
Ročník
2005 2023
Země
Párování
Vůně
Dubový
Černé ovoce
Červené ovoce
Zemité
Koření
Ovoce
Citrus
Microbio
Stárnutí
Květinový
Rostlinný
Oblast
Styl

HODNOCENÍ VÍN. CO TO JE?

HODNOCENÍ VÍN. CO TO JE?

Co je hodnocení vína

Hodnocení vína je subjektivní názor jednoho nebo průměrný sjednocený názor několika kritiků (odborné publikace nebo poroty soutěže), kteří degustují víno (někdy stejné víno ve stejnou dobu). Hodnocení jsou často autorská, nominální.

Počet úrovní na stupnici hodnocení může být různý: 1, 3, 5 hvězdiček (nebo jiné konvenční jednotky), 20 nebo 100 bodů. Pozice stejného vína v různých hodnoceních se mohou nejen lišit, je prostě těžké je porovnávat.

Často je to proto, že každé hodnocení mívá specifická kritéria pro hodnocení vína. Dvě hodnocení se stejným počtem bodů se mohou lišit v hodnotících kritériích.

Pomocí systému kritérií a hodnocení přijatých v hodnocení může kritik víno rychle zhodnotit a také vyjádřit své dojmy o vůni, chuťovém profilu, barvě vína.

Hodnocení zpravidla posuzuje typičnost vína, tedy jak moc ta či ona kopie odpovídá stylu a regionu, ve kterém se vyrábí. Cena není faktorem v hodnocení, protože můžete mít 90 bodovou láhev, která stojí 15 $ a podobně hodnocené víno, které stojí desetkrát tolik. Vína se však posuzují podle ceny, odrůdy a regionálního stylu.

Hodnocení vín je standardizované a nekonzistentní, často závislé na individuálních preferencích a vkusu kritika. Mají určitou míru konzistence, i když nejsou bez chyb. Bez hodnocení se bohužel neobejdeme.

Jak se objevilo hodnocení vína

Specializované publikace věnované vínu a kritice vína existují již více než století. Dlouho existoval a stále existuje zvláštní žargon, který znalci používali ke klasifikaci a hodnocení vín. Odborné výrazy, které kritici používají k popisu kvalit vína, jsou pro většinu lidí většinou nesrozumitelné.

Ratingy byly institucionalizovány ve druhé polovině 20. století. To bylo do značné míry usnadněno rozšířením exportních vazeb mezi kontinenty. Například vína z Austrálie, Nového Zélandu nebo Jižní Afriky se stala dostupná kupujícím v Evropě a Severní Americe.

Rozšíření sortimentu obchodníků s vínem na jedné straně rozšířilo výběr pro kupující, znalce a milovníky vína, na druhou stranu tato rozmanitost kladla pro kupující nelehkou otázku: jaké víno si tedy vybrat?

Hodnocení umožňuje spotřebitelům a prodejcům vína rychle získat náhled na konkrétní položku na základě názoru kritika vína. Hodnocení pro výrobce a prodejce vína jsou hotovým marketingovým nástrojem, který zkracuje cestu ke kupujícímu a zjednodušuje proces tvorby sortimentu.
Jak hodnocení vín změnilo trh s vínem

V situaci stále se rozšiřujícího sortimentu prodejců vína výrazně vzrostla role kritiků vína. Kupující začali při výběru vína brát v úvahu hodnocení a komentáře kritiků vína. Například ve Spojených státech v 60. a 70. letech začali odborníci připravovat recenze, které bylo možné rychle procházet a vybrat to správné víno. Aby bylo možné hodnocení vína dále přizpůsobit potřebám spotřebitelů a usnadnit jeho vnímání, byla zavedena číselná hodnocení.

Díky hodnocení vína se objevil segment investičního vína (víno se stává jakýmsi investičním aktivem, jehož cenové změny umožňují těžit ze spekulativních transakcí). Objevila se vína „mimořádná“, „výjimečná“, „kultovní“, „klasická“. Tyto vlastnosti přisoudili vínu kritici. I když pro laika může být rozdíl mezi „kultovním“ a „klasickým“ na úrovni chuti, vůně či barvy často zcela nezřejmý.

Která hodnocení vín jsou nejsměrodatnější

Mezi autoritativní a široce uznávané ratingy patří například rating Roberta Parkera, který je měřítkem pro takové specializované publikace jako Wine Enthusiast, Wine Spectator a Wine Advocate. Často se mluví o velké váze tohoto hodnocení mezi výrobci a prodejci vína. Parker používá 100 bodový systém, jiní kritici (např. Jancis Robinson a Jean-Marc Coirin) používají 20 bodový, 5 bodový nebo 3 bodový systém.

Směrodatné může být nejen hodnocení konkrétního kritika nebo publikace. Dnes existují agregátory hodnocení, které sbírají hodnocení od znalců vína a poskytují konsolidovaný názor na vína (můžete si vzpomenout na CellarTracker nebo aplikaci Vivino). Na takových zdrojích víno hodnotí mnoho lidí, většinou ne profesionální kritici. Ale platformy jako Vivino umožňují širokou škálu názorů, což je také cenné.

Vína mohou získat prestižní mezinárodní i regionální ocenění. Podle počtu nasbíraných bodů mohou mít vína medaile na tak renomovaných výstavách jako Decanter World Wine Awards, Internation Wine Challenge, Concours de Mondial Bruxelles, International Wine Challenge Catavinum, AWC Vienna, Japan Wine Challenge, Mundus Vini, Monde Selection nebo Berliner Wein Trophy. Vína se zlatými medailemi mají zpravidla hodnocení minimálně 90-95 bodů na jakémkoli 100 bodovém systému.

Proč jsou hodnocení vína kritizována

Odmítavý postoj k hodnocení vín je dán především názorem, že marketing vína a hodnocení jako jeho nástroj vytvořily předpoklady pro zúžení palety chutí na úrovni výroby, homogenizaci stylů nabízených vín na trhu. Globalizace vína podle tohoto názoru vedla k ochuzení rozmanitosti stylů nebo k vytvoření určitého jednotného stylu vnímaného jako atraktivní. Trhově úspěšná vína s vysokým hodnocením se pomalu stávají šablonou, a protože jsou žádaná a generují příjmy, vinaři se snaží tuto zkušenost znovu a znovu opakovat.

Kritické vnímání hodnocení vín a marketingu vína však často nezohledňuje zásadní vliv terroir a individuální (obvykle jedinečné) vlastnosti konkrétního vinařství.

Hodnocení je vytýkáno i to, že při degustaci velkého sortimentu vín chuťově silnější (zejména červená) vína jakoby odsouvají do pozadí či dokonce na třetí místo nádherná vína s jemnějším chuťovým profilem. Z tohoto důvodu jsou vína s určitými chuťovými vlastnostmi vysoce hodnocena, což vede k jejich širokému rozšíření na trhu díky neméně zajímavým, ale neochutnaným a nedoceněným vínům.

Nakonec říkají, že hodnocení vína kritici jsou v zájmu trhu a systém hodnocení pomáhá prezentovat tento názor jako objektivní, odborný.

Jak se naučit vybírat víno?

Nejlepší způsob, jak se naučit správně a přesně vybírat víno, je zjistit, co přesně se vám na tom či onom exempláři líbí. K tomu je potřeba koupit a ochutnat víno a třeba si zapsat dojmy. Postupně se tak naučíte styly vína, které máte rádi, a naučíte se vínu rozumět, naučit se ho degustovat.

Samozřejmě se můžete a měli byste se podívat na hodnocení. Pomohou vám najít kvalitní vína, včetně těch z vinařských oblastí, které pro vás byly dříve neznámé. Zároveň byste neměli zapomínat na své preference: snažte se porovnat hodnocení ostatních lidí se svými vlastními dojmy. Naučíte se tak aktivně degustovat víno.

Degustace vína je speciální procedura s určitými pravidly. Je velmi obtížné popsat chuť vína, už jen proto, že významy zprostředkované slovy se nikdy nebudou rovnat chuti vína. Vaše individualita se může odhalit ve zvláštnostech vašeho vnímání vína.

Nejznámější a nejuznávanější hodnocení vín
table3
table4
06.12.2022
Buďte v trendu!

Buďte první, kdo od nás dostane užitečné informace z našeho blogu


Sledujte blog DGW