Proč má láhev na víno vypouklé dno?

Výrobci nevolí tvar láhví na víno náhodou. Láhve na víno se liší barvou a tloušťkou skla, výškou a tvarem ramen, délkou hrdla, plochým či vypouklým dnem. Vypouklému dnu se říká vpich, ale na každé láhvi ho nenajdete. Otázka „K čemu je vypouklé dno u láhve na víno?“ má ryze praktickou odpověď.

Poprvé začali vyrábět láhve s vypouklým dne ve Francii, časem byla uznána jejich účelnost a došlo k jejich rozšíření do celého světa. Ruční výroba znemožňovala sklářům vyrábět láhve s plochým dnem: do prohloubení zakládali okraj roztaveného skla. Vpich ve skutečnosti řeší hned několik problémů.

  • Jednodušší přeprava vína.
    S rozšířením obchodování vínem vyvstala potřeba jeho bezpečné přepravy. Na pevnině náklad přepravovali povozy, kdy docházelo k příliš velkým ztrátám. K zajištění tedy hrdlo jedné láhve vkládali do vpichu vedlejší láhve, láhve prokládali slámou a zajišťovali tak bezpečnou přepravu.

  • Brání smíšení usazenin a vína.
    Při delším skladování jsou vína lepší, ale dochází ke vzniku usazenin, tj. vinného kamene. Láhve se skladují naležato, těsně před požitím se láhev s vínem postaví na stůl, aby víno odstálo. Usazeniny se usadí dole a zůstanou v prohloubení po vpichu. Když se víno rozlévá do sklenic, vinný kámen zůstává na dně láhve.

  • Láhve se šampaňským nevybuchnou.
    Láhve na perlivá vína sice jsou z tlustého skla, přesto i sebemenší nerovnost skla dokáže způsobit výbuch, kterému má zabránit větší vpich na dně láhve. Ten zajistí, že je tlak uvnitř láhve rovnoměrný a šampaňské začne perlit až ve vhodný okamžik.
Buďte v trendu!

Buďte první, kdo od nás dostane užitečné informace z našeho blogu


Sledujte blog DGW