Červené
Bílé
Růžové
Šumivé
Portské
Druh
Cena
Cenové rozpětí
130 Kč 9 335 Kč
Odrůda
Obsah cukru
Ročník
Ročník
2005 2023
Země
Párování
Vůně
Dubový
Černé ovoce
Červené ovoce
Zemité
Koření
Ovoce
Citrus
Microbio
Stárnutí
Květinový
Rostlinný
Oblast
Styl

Proč má láhev na víno vypouklé dno?

Výrobci nevolí tvar láhví na víno náhodou. Láhve na víno se liší barvou a tloušťkou skla, výškou a tvarem ramen, délkou hrdla, plochým či vypouklým dnem. Vypouklému dnu se říká vpich, ale na každé láhvi ho nenajdete. Otázka „K čemu je vypouklé dno u láhve na víno?“ má ryze praktickou odpověď.

Poprvé začali vyrábět láhve s vypouklým dne ve Francii, časem byla uznána jejich účelnost a došlo k jejich rozšíření do celého světa. Ruční výroba znemožňovala sklářům vyrábět láhve s plochým dnem: do prohloubení zakládali okraj roztaveného skla. Vpich ve skutečnosti řeší hned několik problémů.

  • Jednodušší přeprava vína.
    S rozšířením obchodování vínem vyvstala potřeba jeho bezpečné přepravy. Na pevnině náklad přepravovali povozy, kdy docházelo k příliš velkým ztrátám. K zajištění tedy hrdlo jedné láhve vkládali do vpichu vedlejší láhve, láhve prokládali slámou a zajišťovali tak bezpečnou přepravu.

  • Brání smíšení usazenin a vína.
    Při delším skladování jsou vína lepší, ale dochází ke vzniku usazenin, tj. vinného kamene. Láhve se skladují naležato, těsně před požitím se láhev s vínem postaví na stůl, aby víno odstálo. Usazeniny se usadí dole a zůstanou v prohloubení po vpichu. Když se víno rozlévá do sklenic, vinný kámen zůstává na dně láhve.

  • Láhve se šampaňským nevybuchnou.
    Láhve na perlivá vína sice jsou z tlustého skla, přesto i sebemenší nerovnost skla dokáže způsobit výbuch, kterému má zabránit větší vpich na dně láhve. Ten zajistí, že je tlak uvnitř láhve rovnoměrný a šampaňské začne perlit až ve vhodný okamžik.
Buďte v trendu!

Buďte první, kdo od nás dostane užitečné informace z našeho blogu


Sledujte blog DGW