Červené
Bílé
Růžové
Šumivé
Portské
Druh
Cena
Cenové rozpětí
130 Kč 9 335 Kč
Odrůda
Obsah cukru
Ročník
Ročník
2005 2023
Země
Párování
Vůně
Dubový
Černé ovoce
Červené ovoce
Zemité
Koření
Ovoce
Citrus
Microbio
Stárnutí
Květinový
Rostlinný
Oblast
Styl

Typy láhví na víno.

Při pohledu na police s vínem na kupujícího působí nejen originální etikety, ale i lahve různých tvarů. Víno bylo po staletí uchováváno v sudech a rozlévalo se do džbánů. Vznik skleněných láhví je datován až 18. stoletím, ač tehdy neexistovala žádná standardní velikost ani tvar. Nyní existuje 12 nejpoužívanějších typů láhví na víno, z nichž nejžádanější je láhev o obsahu 0,75 litru.

Skutečnost, že láhve na víno mají určitá označení, není v prostředí milovníků vína příliš rozšířená. Nejžádanějším typem je Bordeaux s rovným válcovitým tělem a vysokými rameny a krátkým hrdlem.
Francouzská vína jsou také lahvována do láhví burgundského typu vyznačujících se tlustými stěnami a tlustým dnem. Láhve mají široké břicho a ustupující ramena plynule přecházející do hrdla. Tento typ láhví je hojně užíván nejen v Burgundsku, ale v údolí Loiry či v Kalifornii.

Na rozdíl od burgundských typů jsou láhve typu Rhone z tenčího skla a s plochými rameny. Láhve typu Rhone poznáte podle reliéfního erbu, čímž se liší od rozšířenější konkurence. Do tohoto typu láhví jsou nejčastěji lahvována vína odrůdy Chateauneuf-du-Pape. Láhve Rhone jsou nejvíce rozšířeny v zemích Nového Světa, kde se používají k plnění odrůdy Shiraz.

Snadno rozeznatelné jsou láhve na šampaňské, které jsou z tlustého skla a nejčastěji mají tmavě zelenou barvu. Růžová vína jsou lahvována do čirých láhví.

V Německu jsou používány vlastní typy láhví: moselský, rýnský či alsaský typ. Tento elegantní typ je vysoký a štíhlý s prodlouženým hrdlem. Láhve z Alsaska a Moselska jsou světle zelené, láhve z oblasti Rýna jsou tmavě hnědé.

S efektní láhví na Chianti přišli i Italové. Od jiných se láhev odlišuje kulatým dnem, stabilitu jí dodává košík ze sušeného rákosu. V posledních letech však výrobci toskánských vín upřednostňují klasický typ láhví Bordeaux pro jednodušší rozlévání vína do sklenic.
Buďte v trendu!

Buďte první, kdo od nás dostane užitečné informace z našeho blogu


Sledujte blog DGW