Červené
Bílé
Růžové
Šumivé
Portské
Druh
Cena
Cenové rozpětí
130 Kč 9 335 Kč
Odrůda
Obsah cukru
Ročník
Ročník
2005 2023
Země
Párování
Vůně
Dubový
Černé ovoce
Červené ovoce
Zemité
Koření
Ovoce
Citrus
Microbio
Stárnutí
Květinový
Rostlinný
Oblast
Styl

Co znamená suché víno?

Pojem „suché víno“ je záhadou pro všechny nováčky ve světě vín. Víno je přece tekuté a přívlastek suché není příliš na místě. Jenže je to poněkud složitější a výraz nemůžeme brát doslova. Suché je zde antonymem výrazu sladké.

Většina dostupných vín jsou vína suchá, protože cukr se při fermentaci s použitím kvasnic promění na alkohol. Kvasnice doslova spolykají cukr načež vylučují kysličník uhličitý a etylalkohol. Vinaři se snaží přeměnit veškerý cukr obsažený v hroznech na alkohol a zabránit tak kvašení vína v regálech supermarketů. Bude-li v láhvi, byť jen malé, množství nezkvašeného cukru, víno se snadno kazí. Kvasnice potřebují „nakrmit“ a spustí opětovnou fermentaci.

Odedávna byla suchá vína považována za standardní. Dobře doplňují jídlo, mají hodně chuťových a aromatických nuancí, které sladká vína často skrývají za cukrovou zástěrou. Právě proto znalci upřednostňují vína suchá, což však nebrání existenci tržní niky se sladkými a polosladkými víny. Sladká vína dobře doplňují takové kulinářské speciality jako jsou dezerty či výrazné sýry s modrou plísní.

Každý, kdo teprve vstupuje do světa vín, obvykle upřednostňuje víno sladší, někdy polosuché a nejčastěji hledá víno připomínající ovocnou šťávu. Právě proto je mezi levnými víny málo suchých vín. Někteří vinaři nezodpovědně vína přislazují ve snaze zakrýt jeho vady, např. větší kyselost, trpkost či vodnatost dané zhoršenou jakostí vinné révy.

Bohužel, podle zažitého klišé, je-li víno sladké, musí být nekvalitní. Skutečně umělé přislazování je výsadou nepoctivých výrobců spíše reagujících na poptávku a nenáročné zákazníky než na kvalitu vína samotného. Prémiový segment na trhu s alkoholickými nápoji se přesto může pyšnit sladkými víny. Velká dezertní vína skladovaná po dlouhou dobu jsou velmi nákladná, proto jsou určena jen pro opravdové znalce.
Platí, že levná průmyslově vyráběná vína jsou zpravidla sladší, kdežto prémiová vína jsou často velmi suchá. Vína označovaná jako polosladká jsou často chápána jako nepříliš kvalitní.
Buďte v trendu!

Buďte první, kdo od nás dostane užitečné informace z našeho blogu


Sledujte blog DGW