Červené
Bílé
Růžové
Šumivé
Portské
Druh
Cena
Cenové rozpětí
130 Kč 9 335 Kč
Odrůda
Obsah cukru
Ročník
Ročník
2005 2023
Země
Párování
Vůně
Dubový
Černé ovoce
Červené ovoce
Zemité
Koření
Ovoce
Citrus
Microbio
Stárnutí
Květinový
Rostlinný
Oblast
Styl

Proč máme vybírat víno nejen podle barvy?


Barva vína je jistě důležitá. Barva je pravděpodobně úplně první vlastnost, kterou u vína zaznamenáme. Než víno ochutnáme a ucítíme jeho vůni, už vidíme jeho barvu. Snadno si všimnete, že červená, bílá, oranžová nebo růžová vína od různých výrobců nebo z různých odrůd révy se liší odstíny barev. Sommeliéři označují tyto vlastnosti jako jas (vivacità), intenzitu (intensità) a tonalitu (tonalità) barvy.

Nesoulad mezi charakteristikou barvy vína a např. odrůdovou charakteristikou hroznů, ze kterých víno vzniklo, může nepřímo naznačovat použití tzv. Teinturier hroznů (barvivové odrůdy), změnu, popř. porušení technologie výroby vína.

Barva vína je dána mnoha faktory. Chemickou primární barvou vína jsou organické sloučeniny - polyfenoly nacházející se ve slupce hroznů, v semenech a hřebenech hroznů. Mezi polyfenoly obsažené ve víně patří třísloviny, proanthokyanidiny, fenolové kyseliny, flavonoidy, kumariny.

Zajímavé je, že podíl různých fenolů v každém víně se bude lišit v závislosti na typu vinifikace. Červené víno bude bohatší na fenoly nacházející se ve slupce a semenech, zatímco fenoly v bílém víně (s menším množstvím katechinů a stilbenů) budou většinou pocházet z dužiny.

shutterstock_1311467258.jpg

Charakteristika intenzity, tónu a jasu barvy závisí v různé míře na odrůdě hroznů, terroir, typu macerace, zrání a vývoji vína. Barevné charakteristiky bílých, růžových a červených vín lze odhalit prostřednictvím různých definic (například jantarově žluté, světle růžové nebo rubínově červené). Každý z nich bude popisovat intenzitu, tonalitu a jas vína.
Odrůda révy vinné ovlivňuje všechny tři barevné charakteristiky (jas, intenzita, tonalita). Výrobní technologie, macerace, zrání v dřevě ovlivňují jas a intenzitu. Terroir - pouze intenzitu.

Správně vyrobené a uchované víno se vždy bude vyznačovat správným souladem jeho barevných vlastností s vůní a chutí. Takové víno lze opravdu bez předsudků nazvat harmonickým a krásným.

Lidé, kteří se ve víně dobře orientují, jsou schopni jako detektivové budovat složité logické řetězce, spojující vlastnosti barvy, vůně a chuti vína. Analýzou těchto dat vám mohou říci, kde, kdy a jak bylo konkrétní víno vytvořeno. Nikdo z nich si nevybere víno pouze podle jediné barvy. Co o tom píšou si přečtěte například v tomto článku.
Pokud se chcete o vínech dozvědět více, zkuste začít s inovativní službou EASY WINE. Procvičte si chuť – vyzkoušejte více různých vín, abyste získali lepší představu o tom, které víno je pro vás to pravé. Přihlaste se k předplatnému, použijte dopravu zdarma a získejte bonusy za každý nákup!

Buďte v trendu!

Buďte první, kdo od nás dostane užitečné informace z našeho blogu


Sledujte blog DGW