Červené
Bílé
Růžové
Šumivé
Portské
Druh
Cena
Cenové rozpětí
130 Kč 9 335 Kč
Odrůda
Obsah cukru
Ročník
Ročník
2005 2023
Země
Párování
Vůně
Dubový
Černé ovoce
Červené ovoce
Zemité
Koření
Ovoce
Citrus
Microbio
Stárnutí
Květinový
Rostlinný
Oblast
Styl

Víno kalorie

„Víno kalorie“ se řadí k velmi vyhledávaným termínům. Ať už si chceme užít letní večírky, nebo zimní svařák na vánočních trzích, v obou případech paralelně řešíme hubnutí a zdravý životní styl. V následujícím článku vám přinášíme pár rad, jak pít víno a zároveň tolik nehřešit.

Zahajte svou vinnou dobrodružnou cestu s dotazníkem EASY WINE. Odpovězte na pár otázek a my vám představíme a poradíme, jaká lahodné vína vám zaručeně budou chutnat.

                                                                                 Vyplnit dotazník

Kalorie ve víně

Víno má standardně zhruba 70-105 kcal na 100 ml vína, tedy na 1 deci. Tudíž počítejte, že jednou sklenicí vína vypijete kolem 200 kcal. Při výběru vína se proto zaměřte na jeho druh i množství. Následující tabulka vám předkládá stručný obsah kilokalorií ve víně.

Druh vína

     Množství (ml)    

     kcal    

    kJ    

Bílé, suché víno

          100

      75

  315

Červené víno

          100

      80

  337

Sladké víno

          100

     105

  441

Portské

           60

      90

  378

Sherry

           60

      75

  315

Vermut sladký

           85

     140

  574

Informace o kalorickém přijmu naleznete na etiketě láhve nebo v popisku na e-shopech.

3 rychlá pravidla pro výběr nízkokalorického vína

  • Zaměřte se na vína s menším množstvím alkoholu.

  • Vybírejte suchá vína, která mají z definice maximálně 9 g zbytkového cukru na litr.

  • Volte vína z méně vyzrálých hroznů (v bobulích je menší množství cukru).

Jaké má víno kalorické hodnoty a jak je počítat

Základní myšlenka hubnutí praví: Zvyšte výdaj a snižte příjem. Denně by měl muž přijmout 2200-2400 kcal a žena 1800-2000. Údaje však vždy závisí na jedinci a jeho pracovní náplni, zdravotním stavu, věku nebo volnočasové aktivitě.

Energetická hodnota vína se skládá ze dvou částí – kalorické hodnoty alkoholu a zbytkového cukru. Zbytkového cukru mají více přívlastková vína, jejichž bobule přirozeně obsahují více cukru. Ovšem pozor! Vína stolní nebo i zemská mohou být uměle doslazována.

Jak vidíte kalorickou náročnost vína tvoří spíše alkohol než cukernatost. Celková energetická hodnota však závisí i na dalších faktorech. Pro vypočítání hodnoty použijte následující tabulku.

Ovlivňuje víno mou váhu?

Názory na pití vína ve vztahu ke zdraví se různí, natož v kontextu ovlivnění váhy. Studie spekulují nad výživovou hodnotou alkoholu a také míře dostupné energie, která by měla být 90-100 %. Některé pak mluví o alkoholu jako o urychlovači metabolismu, jiné dokazují s jeho konzumací váhový nárůst a jiné dokládají nulový vliv na změnu váhy.

Na výsledky studií působí množství podaného alkoholu, pravidelnost jeho požívání, genetika a životní styl pozorovaných subjektů. Váhu neovlivňuje ani tak samotná kalorická hodnota vína jako spíš s konzumací spojené souvislosti.

Nakupujte s chutí a plaťte s body! S naším věrnostním programem můžete platit až 25 % z vašich nákupů. 

To znamená, že si můžete užívat svá oblíbená vína ještě výhodněji.

                                                                       Objednat

Víno a jeho vliv na metabolismus.

Základním problémem konzumace vína je alkohol. Tělo vnímá alkohol jako jed, jehož odbourání nasadí prioritu. Zaměstná tak játra, která se místo zpracování tuků věnují odbourání alkoholu. Alkohol také zvyšuje chuť k jídlu, a to především na mastné. Nemluvě o tom, že při požití většího množství alkoholu ztrácíme zábrany a máme větší sklony „ujel“ na nevhodném jídle. Při konzumaci vína myslete také na dehydrataci organismu, ke které přispívá už samotné požívání alkoholu.

Na druhou stranu víno obsahuje řadu velmi užitečných antioxidantů a jeho pravidelnou konzumací lze předejít infarktům. Také pomáhá s uvolněním a snižuje množství stresu.

Jaké kalorie obsahuje suché či sladké víno?

Bílé víno se považuje za dietnější. Pohledem do následující tabulky však zjistíte, že rozdíly až markantní nejsou.

Sladkost [kcal/100 ml]/typ       

          bílé      

     červené     

suché

       70 kcal

     80 kcal

polosuché/polosladké

    80-90 kcal      

  90-100 kcal

sladké

   90-100 kcal

    105 kcal


Šumivé víno má hodnotu 110 kcal a Prosseco pouhých 70 kcal na 100 ml. Specialitou je pak Portské, které má 90 kcal na 60 ml.

U vína se však nedívejme pouze na kalorie. Červené víno je proslulé poučkou: „Decka červeného každý den je dobrá na srdce“. Podle řady odborníků červené víno zvyšuje hladinu „dobrého“ cholesterolu a také se v něm nachází řada antioxidantů, především významného resveratrolu. Ten pomáhá s regulací hladiny cukru v krvi a krevního tlaku, podporuje srdce a podle některých výzkumů i snižuje pravděpodobnost Parkinsonovy choroby nebo Alzheimera. Bílé víno obsahuje antioxidanty v menším množství.


Rádi byste měli pravidelné a stálé bonusy při nákupu vín? Objednejte si naše předplatné EASY WINE clubu a výhody se k vám jen pohrnou.

                                                                                     Předplatné vína

Víno a párování s jídlem aneb jak víno ovlivňuje chuť jídla?

K rybám bílé víno, k hovězímu červené a k dortíku růžové. Náš katalog vín nabízí spoustu možností pro vhodné kombinování vína a jídla. Při výběru se zaměřujeme na použitou hlavní surovinu jídla (zelenina, druh masa), koření a charakter omáčky.

Při kombinování můžeme vybírat podle 3 základních principů:

  • komplementární párování,

  • kontrastní párování,

  • regionální párování.

Každý jedinec je však originál a proto, pokud vám chutná sladká Pálava s propečeným steakem, je to jen na vás. Mějte však při hubnutí na paměti, že víno povzbuzuje chuť k jídlu.

Závěrečných 6 pravidel pro zdravější konzumaci vína.

Hubnutí víno vyloženě nebrání, ale také nepomáhá. Co však hubnutí rozhodně pomáhá je veselá mysl. Pokud by vám víno chybělo, držte se při jeho konzumaci následujících pravidel.

  • Vybírejte víno s nízkým obsahem alkoholu a zbytkového cukru.

  • Před konzumací se rozhýbejte. Nastartujete tak spalování, zlepší se vám nálada a následně budete mít menší potřebu si ji zlepšovat vínem.

  • Víno konzumujte až po jídlo, neboť jak jsme již psali, podporuje chuť k jídlu.

  • Večer si jej dejte nejpozději 3 hodiny před spánkem.

  • Dodržujte doporučené maximální denní dávky – 150 ml u žen a 300 ml u mužů.

  • Připravte si vinný střik, čímž snížíte dehydrataci organismu.

Vaše věrnost znamená pro nás hodně. Proto vám dáme 100 bodů jako dárek na nákup vín, jen za to, že jste se připojíte k našemu věrnostnímu programu.

                                                                    Chci To


Buďte v trendu!

Buďte první, kdo od nás dostane užitečné informace z našeho blogu


Sledujte blog DGW