Červené
Bílé
Růžové
Šumivé
Portské
Druh
Cena
Cenové rozpětí
130 Kč 9 335 Kč
Odrůda
Obsah cukru
Ročník
Ročník
2005 2023
Země
Párování
Vůně
Dubový
Černé ovoce
Červené ovoce
Zemité
Koření
Ovoce
Citrus
Microbio
Stárnutí
Květinový
Rostlinný
Oblast
Styl

Den šampaňského: Vše, co jste o tomto věhlasném nápoji možná nevěděli

Šampaňské patří po celém světě mezi luxusní nápoje, které vyzdvihnou každou výjimečnou událost. Víte, jak šampaňské vzniklo a proč je tak jedinečné?

Od prvních nesmělých pokusů k světově proslulému vínu

Historie šampaňského sahá pravděpodobně už do doby Římské říše. První hmatatelný důkaz v podobě dochované legendy o svatém Remi a vínu ale pochází až z 5. století. Ve středověku se obliba šampaňského začala rozšiřovat. V Paříží, za vlády krále Jindřicha IV., dostalo oblíbené víno své dnešní jméno - šampaňské.

V 17. století začalo stoupat popularita lehkých a mírně zbarvených vín. Proto se šampaňské začalo stáčet ještě před ukončením první fermentace ze sudů do lahví. Díky tomu si uchovalo aroma, lehké zbarvení a přirozenou perlivost. Pod tlakem perlivých vín však mnohé lahve vybuchovaly a výrobci vín marně přemýšleli, jak tento problém odstranit.

Na konci 17. století přišel benediktinský mnich, otec Pérignon, s převratným objevem. Vynalezl spojování různých druhů hroznů, které zvýšilo jakost vín. Nechal také zesílit sklo lahví a začal používat korkové zátky, které pojistil navíc ještě konopnými šňůrkami. A to nebylo zdaleka vše. Vylepšil také skladování vín. Pro uskladnění zvolil křídové lomy se stálou teplotou a vlhkostí. Zaměřil se také na výzkum s odebíráním pěny a vysvětlení procesů, které probíhají při fermentaci v lahvích.

18., 19. a 20. století přeje rozmachu šampaňského. Díky několika vlivným firmám, jako je Heidsieck, Moët, Perrier-Jouët, Bollinger, Roederer-Cristal, Veuve Clicquot Ponsardin, Gosset a dalším, se vína z Champagne stávají proslulé a žádané takřka po celém světě.

Veliké ženy Champagne

Šampaňské se rodí na neúrodných křídových půdách v nejsevernějším bodu francouzského vinařství. Za úspěchem těchto šumivých vín se skrývá tvrdá práce, ale i odhodlání „velikých” žen, které šampaňské pomohly v moderních dějinách proslavit.

Madame Rederer

Slavnou „velikou” ženou je Madam Rederer. Luxusní víno Louis Roederer Cristal spatřilo světlo světa poprvé v roce 1876 při příležitosti korunovace ruského cara Alexandra II. Ve 30. letech převzala vedení rodinného podniku Camille Olry-Roederer. Camilla nakoupila obrovské vinice a díky tomu se šampaňské Roederer vyrábí až ze 75 % z vlastních surovin. To je v případě šampaňského úctyhodné číslo. Roederer je díky odhodlané Camille jedním z posledních domů Champagne této prestiže a dodnes patří dalším generacím rodiny Roederer.

Madame Nicole Clicquot-Ponsardin

Příběh slavného šampaňského domu Veuve Clicquot Ponsardin se začal psát roku 1772. Rodinnou firmu Clicquot na výrobu vín založil Philippe Clicquot a předal ji svému synovi Françoisovi. Ten se roku 1798 oženil s Nicole Ponsardin, ale pár let po svatbě zemřel. Ačkoliv chtěl zarmouceny otec Philippe po synově smrti podnik prodat, Nicole se podařilo tchána přesvědčit, aby jí podnik předal. Roku 1805 převzala mladá vdova rodinný podnik a zasadila se o jeho rozvoj i věhlas značky, která začala užívat jméno Veuve Clicquot Ponsardin.

Nejklasičtější šampaňské tohoto domu je Veuve Clicquot Demi Sec. Jeho hlavní předností je svěžest a jemnost. V buketu ucítíte tóny hrušky, jablka, broskve a citrusů.

Další perlou tohoto slavného domu je Veuve Clicquot Rosé s bohatou a elegantní vůní a atraktivním růžovým leskem, které patří mezi 1 % nejlepších vín na světě. Svěžest vína harmonicky přechází směrem k ovocné chuti příjemně lechtající patro. Na začátku vás překvapí aroma čerstvého ovoce - malin, lesních jahod, višní a ostružin, které přechází v tóny čajových sušenek, sušených meruněk a mandlí. Obě šampaňské z domu Veuve Clicquot Ponsardin jsou ideální volbou především k sýrům, rybám a mořským plodům.

Madame Bollinger

Madame Bollinger, po které nese název jeden z 5 top podniků, Champagne Bollinger, je jednou z velkých žen, které se podařilo víno z Champagne proměnit v globální značku. Lily Bollinger převzala vedení rodinného domu ve válečném roce 1941, kdy byli všichni muži z rodiny ve válce.

Po válce Lily Bollinger dohlížela na obnovu pěstování i výroby a každý den objížděla na kole své vinice. Známý příběh Madame Bollinger obletěl svět a zvýšil prestiž Champagne Bollinger. Toto šampaňské proslavil samozřejmě také James Bond.

Další slavné šampaňské domy

Moët & Chandon

Slavný šampaňský dům Moët & Chandon vznikl v roce 1743 díky obchodníku Claude Moëtovi. Vinice se rozkládají v nejkrásnější oblasti Champagne v údolí řeky Marny. Moët & Chandon patří do skupiny Louis Vuitton a řadí se mezi nejprestižnější výrobce sektů, šumivých a šampaňských vín. V současnosti je značka oficiálním dodavatelem vín pro královské rodiny v Anglii, Dánsku, Belgii, Španělsku a Švédsku. Dodává vína také pro Vatikán. Moët & Chandon je ikonou každé významné oslavy, která si zaslouží mimořádnou pozornost.

Legendární klasika z domu Moët & Chandon je šampaňské Imperial Brut. Harmonická směs Pinot Noir, Pinot Meunier a Chardonnay chutná skvěle jak s předkrmy, tak s hlavním chodem či dezertem. Obzvlášť lahodné je v kombinaci se sýry, mořskými rybami a mořskými plody.

Gosset

Gosset je jedním z nejstarších vinařských domů v oblasti Champagne. Podnik vznikl v Aÿ v roce 1584 díky pěstiteli vína Pierru Gossetovi. Gosset se zabýval výrobou tichých, zejména červených vín z vlastních vinic. Už v této době patřily vína z Aÿ na čestné místo francouzského královského stolu. Když v 18. století začaly vína z těchto vinic přirozeně perlit, vinařství Gosset přešlo na produkci šumivých vín a vybudovalo si postupně prestiž a věhlas po celém světě.

Vaší pozornosti by rozhodně nemělo ujít šampaňské Gosset Grand Rosé Brut. Okouzlí vás vyváženou, dobře strukturovanou chutí. Na patře ucítíte chuť červeného ovoce, především jahod. Je skvělou volbou především k rybám, těstovinám, mořským plodům a předkrmům.

Prohlédněte si nabídku dalších světově proslulých šumivých vín, která stojí za ochutnání. Zakoupit je můžete na našem e-shopu drink-good-wine.com, rádi vám je doručíme až k vám domů.
25.10.2022
Buďte v trendu!

Buďte první, kdo od nás dostane užitečné informace z našeho blogu


Sledujte blog DGW