Červené
Bílé
Růžové
Šumivé
Portské
Druh
Cena
Cenové rozpětí
130 Kč 14 550 Kč
Odrůda
Obsah cukru
Ročník
Ročník
2005 2023
Země
Párování
Vůně
Dubový
Černé ovoce
Červené ovoce
Zemité
Koření
Ovoce
Citrus
Microbio
Stárnutí
Květinový
Rostlinný
Oblast
Styl

Pět francouzských vín, která jsme nově zařadili do sortimentu Drink Good Wine a Wonder Wines Bar, by rozhodně neměly ujít vaší pozornosti

Pět francouzských vín, která jsme nově zařadili do sortimentu Drink Good Wine a Wonder Wines Bar, by rozhodně neměly ujít vaší pozornosti

Coteau des Girarmes Pouilly-Fumé je referenční odrůda bílého vína vytvořená ze Sauvignon Blanc ve vinařství Domaine Roger Pabiot et Fils (oblast Pouilly-Fumé). Víno je suché, velmi lehké, s výraznou kyselinkou. V paletě chutí ucítíte ovocné tóny jablka a hrušky, zeleninové tóny angreštu a trávy, ale i zemité chutě minerálů a pazourku. Perfektně se hodí k vepřovému masu, korýšům, kozím sýrům, vegetariánským a kořeněným jídlům.

Château Gros Caillou Saint-Émilion Grand Cru je suché červené míchané víno vyrobené z odrůd Petit Verdot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Malbec a Merlot. Pochází z regionu Saint-Emilion Grand Cru, z vinařství Château Gros Caillou. Víno má hutné tělo a vyváženou chuť s tóny lesních plodů, tuby, vanilky, tabáku, zeminy a charakteristického „kouře". Perfektně se hodí k hovězím steakům, jehněčímu, zvěřině a drůbeži.

Domaine de la Graveirette Ju de Vie Rouge je tmavě rubínově červené víno z oblasti Vin de France. Pochází z vinařství Domaine de la Graveirette. Potěší vás dobře vyvážený chuťový profil vína, který se vyznačuje výraznými tóny bobulí a ovoce, vanilky, dubu a cedru. Odborníci označují Ju de Vie Rouge za jedno z nejlepších vín na světě. Pokud jde o párování s pokrmy, nabízí prostor pro experimentování a objevování.

Château Bardins Pessac-Léognan je suché červené Bordeaux z oblasti Graves v apelaci Pessac-Léognan. Vyniká hustým, hutným tělem a výraznou kyselinkou. V chuti nápoje je výrazný soubor ovocných, dubových a zemitých tónů. Stejně jako Saint-Émilion Grand Cru je Pessac-Léognan obzvláště lahodný v kombinaci s masem.

Château Lalande Saint-Julien je komplexní, vícevrstvé červené suché míchané víno od mistrů z Château Lalande v oblasti Bordeaux / Médoc / Saint-Julien. vyrábí se z odrůd Merlot, Cabernet Sauvignon a Cabernet Franc. Chuťový profil zdůrazňuje hustotu, viskozitu a kyselost v kombinaci s tóny černého rybízu, ostružin, dubu a zemitými podtóny. Vynikající volba k masu, zvěřině nebo drůbeži.

Zajímavosti z historie vinařství ve Francii

Tradice vinařství na území moderní Francie jsou staré více než 2 500 let. Dávno před kolonizací jižní Galie starými Řeky začali Keltové pěstovat vinnou révu Vitis vinifera. Středomořský pohled na vinařství v Galli však založili samozřejmě Řekové.

První vinice v okolí dnešního Marseille (řecké město Massalia) vysadili Fókové okolo roku 500 před naším letopočtem. Později Římané vysadili vinnou révu z Massalia do oblastí, které dnes známe jako Bordeaux, Burgundsko, Alsasko, Champagne, Languedoc, údolí Loiry a Rhony.

Úspěch galského vína v Římské říši byl tak velký, že jeden z císařů nařídil vyklučení části vinic v Galii, aby ochránil vinaře z Říma. I když Galové zpočátku milovali pivo a medové pivo, po ochutnání vína se z nich stali zruční vinaři.

Období středověku je dobou prvního rozkvětu francouzského vinařství. Vinice se objevují ve všech regionech Francie. Katolická církev se stává největším vlastníkem vinic a výrobcem vína. Objem exportu vína do Anglie a Nizozemska každým rokem roste.

Během New Age vinařství ve Francii dosáhlo průmyslového měřítka. Zároveň však severní oblasti země od vinařství upustily.

Ve 20. století bylo důležitým krokem k udržení vysoké kvality francouzského vína a jeho identity vytvoření dozorčích a kontrolních organizací, jako jsou Institut National des Appellations d'Origine a Appellation d'origine contrôlée.

Pokračování příště…
25.10.2022
Buďte v trendu!

Buďte první, kdo od nás dostane užitečné informace z našeho blogu


Sledujte blog DGW