Červené
Bílé
Růžové
Šumivé
Portské
Druh
Cena
Cenové rozpětí
130 Kč 14 550 Kč
Odrůda
Obsah cukru
Ročník
Ročník
2005 2023
Země
Párování
Vůně
Dubový
Černé ovoce
Červené ovoce
Zemité
Koření
Ovoce
Citrus
Microbio
Stárnutí
Květinový
Rostlinný
Oblast
Styl

INOVACE A TRENDY VE VINAŘSKÉM PRŮMYSLU

INOVACE A TRENDY VE VINAŘSKÉM PRŮMYSLU


Za 8 000 let existence vinařství lidé nalézají a ovládají technologie a zavádějí do výroby ta nejodvážnější rozhodnutí.

Podívejme se na některé inovativní trendy, které existují v moderním vinařství, a pokusme se posoudit vyhlídky, které otevírají výrobcům, prodejcům a konzumentům vína.

Robotizace a automatizace

Používání různých chytrých vychytávek na vinicích. Například v Kalifornii se podzemní senzory, roboty a drony používají k tomu, aby pomohly určit dobu zavlažování, diagnostikovat choroby révy v rané fázi, upozorňovat na negativní změny prostředí, včas odplevelit a zalévat vinici.

01.jpg


Zrání pod vodou

Někteří výrobci začali zrát víno pod vodou. Tato praxe se vyvinula na začátku minulého desetiletí, kdy byla u finského pobřeží nalezena potopená bárka se šampaňským z 19. století.

Rozšířená realita

AR štítky. Rozšířená realita už není překvapivá. Ale technologie AR přišly do vinařského průmyslu relativně nedávno. Rozšířená realita přidává do procesu nákupu vína hravý prvek a pomáhá spotřebitelům se podrobně vzdělávat o víně pomocí mobilního zařízení.

02.jpg


Nové balení

Porciové nádoby na víno. Místo běžných 750 ml lahví se již objevily minilahve a kartonové sáčky do 200 ml, a to nejen na sekty, ale i na vína tichá. Navíc roste obliba vín v plechovkách.

NFT a blockchain

Technologie NFT a blockchain umožňují chránit víno před paděláním. To je zvláště důležité pro ty, kteří mají zájem o investice do vína nebo kteří nakupují prémiová vína, sběratelská a vzácná drahá vína. Blockchain umožňuje sledovat cestu láhve od výrobce ke spotřebiteli, takže ten si je 100% jistý kvalitou nápoje.

Odmítnutí pesticidů

Obavy o životní prostředí donutily mnoho vinařů opustit používání chemikálií k ošetření rostlin proti škodlivému hmyzu a choroboplodným organismům. Například ve Francii by se mělo používání pesticidů v příštích dvou letech snížit téměř o polovinu.

Bio zemědělství

Ekologické zemědělství se v Evropě rozvíjí rychlým tempem. Lídry jsou Španělsko, Itálie a Francie. Jsou také největšími producenty biovína. Základem ekologického zemědělství je odmítání používání chemických přísad, růstových hormonů, GMO a antibiotik.

03.jpg


Pátrání po pohodě

Globální oteplování způsobuje předčasné sklizně, které následně mění aroma vín a zvyšují cukernatost hroznů. Časné lámání pupenů navíc představuje riziko ztrát na úrodě v důsledku mrazu a sucho hrozí zničením rostlin. To vše nutí vinaře přestěhovat se do chladnějších oblastí blíže severnímu a jižnímu pólu.

Odvážné experimenty

Využití nových technologií kvašení u mladých vinařů vede ke vzniku experimentálních vín, která je obtížné zařadit do standardních stylových kategorií. Objevují se pomerančová, macerovaná bílá vína. Odborníci tvrdí, že stylová nejednoznačnost, nedostatek popisků a přísné třídění více odpovídá duchu moderny.

04.jpg

Vracení se ke kořenům

Růst poptávky po přírodním vínu je v těchto dnech zaznamenán ve Spojených státech. A tento trend klade důraz spíše na návrat „ke kořenům“ než na něco nového. Ostatně „přírodovědci“ raději používají při výrobě vína ty nejjednodušší technologie s minimálními zásahy: zkvašená hroznová šťáva, přírodní kvašení, téměř lehká filtrace, s malým nebo žádným čištěním.

Virtuální projekty

Elektronický obchod, online prodej vína dostal po COVID-19 druhý dech. Ve spojení s NFT a blockchainem tento směr otevírá široký obzor pro rozvoj. Na trhu jsou úspěšné značky jako Vivino, Wine-Searcher, SommSelect a mnoho dalších. V České republice se těší oblibě náš projekt Drink Good Wine a služba výběru vín EASY WINE. Pomáháme lidem najít víno, které vyhovuje jejich stylu, zajišťujeme rychlé dodání včetně všech výhod měsíčního předplatného. Náš věrnostní program vám umožňuje těžit z každého nákupu a cashback za každou objednávku je 10 %.
23.01.2023
Buďte v trendu!

Buďte první, kdo od nás dostane užitečné informace z našeho blogu


Sledujte blog DGW