Červené
Bílé
Růžové
Šumivé
Portské
Druh
Cena
Cenové rozpětí
130 Kč 9 335 Kč
Odrůda
Obsah cukru
Ročník
Ročník
2005 2023
Země
Párování
Vůně
Dubový
Černé ovoce
Červené ovoce
Zemité
Koření
Ovoce
Citrus
Microbio
Stárnutí
Květinový
Rostlinný
Oblast
Styl

INOVACE A TRENDY VE VINAŘSKÉM PRŮMYSLU

INOVACE A TRENDY VE VINAŘSKÉM PRŮMYSLU


Za 8 000 let existence vinařství lidé nalézají a ovládají technologie a zavádějí do výroby ta nejodvážnější rozhodnutí.

Podívejme se na některé inovativní trendy, které existují v moderním vinařství, a pokusme se posoudit vyhlídky, které otevírají výrobcům, prodejcům a konzumentům vína.

Robotizace a automatizace

Používání různých chytrých vychytávek na vinicích. Například v Kalifornii se podzemní senzory, roboty a drony používají k tomu, aby pomohly určit dobu zavlažování, diagnostikovat choroby révy v rané fázi, upozorňovat na negativní změny prostředí, včas odplevelit a zalévat vinici.

01.jpg


Zrání pod vodou

Někteří výrobci začali zrát víno pod vodou. Tato praxe se vyvinula na začátku minulého desetiletí, kdy byla u finského pobřeží nalezena potopená bárka se šampaňským z 19. století.

Rozšířená realita

AR štítky. Rozšířená realita už není překvapivá. Ale technologie AR přišly do vinařského průmyslu relativně nedávno. Rozšířená realita přidává do procesu nákupu vína hravý prvek a pomáhá spotřebitelům se podrobně vzdělávat o víně pomocí mobilního zařízení.

02.jpg


Nové balení

Porciové nádoby na víno. Místo běžných 750 ml lahví se již objevily minilahve a kartonové sáčky do 200 ml, a to nejen na sekty, ale i na vína tichá. Navíc roste obliba vín v plechovkách.

NFT a blockchain

Technologie NFT a blockchain umožňují chránit víno před paděláním. To je zvláště důležité pro ty, kteří mají zájem o investice do vína nebo kteří nakupují prémiová vína, sběratelská a vzácná drahá vína. Blockchain umožňuje sledovat cestu láhve od výrobce ke spotřebiteli, takže ten si je 100% jistý kvalitou nápoje.

Odmítnutí pesticidů

Obavy o životní prostředí donutily mnoho vinařů opustit používání chemikálií k ošetření rostlin proti škodlivému hmyzu a choroboplodným organismům. Například ve Francii by se mělo používání pesticidů v příštích dvou letech snížit téměř o polovinu.

Bio zemědělství

Ekologické zemědělství se v Evropě rozvíjí rychlým tempem. Lídry jsou Španělsko, Itálie a Francie. Jsou také největšími producenty biovína. Základem ekologického zemědělství je odmítání používání chemických přísad, růstových hormonů, GMO a antibiotik.

03.jpg


Pátrání po pohodě

Globální oteplování způsobuje předčasné sklizně, které následně mění aroma vín a zvyšují cukernatost hroznů. Časné lámání pupenů navíc představuje riziko ztrát na úrodě v důsledku mrazu a sucho hrozí zničením rostlin. To vše nutí vinaře přestěhovat se do chladnějších oblastí blíže severnímu a jižnímu pólu.

Odvážné experimenty

Využití nových technologií kvašení u mladých vinařů vede ke vzniku experimentálních vín, která je obtížné zařadit do standardních stylových kategorií. Objevují se pomerančová, macerovaná bílá vína. Odborníci tvrdí, že stylová nejednoznačnost, nedostatek popisků a přísné třídění více odpovídá duchu moderny.

04.jpg

Vracení se ke kořenům

Růst poptávky po přírodním vínu je v těchto dnech zaznamenán ve Spojených státech. A tento trend klade důraz spíše na návrat „ke kořenům“ než na něco nového. Ostatně „přírodovědci“ raději používají při výrobě vína ty nejjednodušší technologie s minimálními zásahy: zkvašená hroznová šťáva, přírodní kvašení, téměř lehká filtrace, s malým nebo žádným čištěním.

Virtuální projekty

Elektronický obchod, online prodej vína dostal po COVID-19 druhý dech. Ve spojení s NFT a blockchainem tento směr otevírá široký obzor pro rozvoj. Na trhu jsou úspěšné značky jako Vivino, Wine-Searcher, SommSelect a mnoho dalších. V České republice se těší oblibě náš projekt Drink Good Wine a služba výběru vín EASY WINE. Pomáháme lidem najít víno, které vyhovuje jejich stylu, zajišťujeme rychlé dodání včetně všech výhod měsíčního předplatného. Náš věrnostní program vám umožňuje těžit z každého nákupu a cashback za každou objednávku je 10 %.
23.01.2023
Buďte v trendu!

Buďte první, kdo od nás dostane užitečné informace z našeho blogu


Sledujte blog DGW