Červené
Bílé
Růžové
Šumivé
Portské
Druh
Cena
Cenové rozpětí
130 Kč 14 550 Kč
Odrůda
Obsah cukru
Ročník
Ročník
2005 2023
Země
Párování
Vůně
Dubový
Černé ovoce
Červené ovoce
Zemité
Koření
Ovoce
Citrus
Microbio
Stárnutí
Květinový
Rostlinný
Oblast
Styl

Mezinárodní den Merlotu: Merlotova cesta kolem světa

7. 11. Mezinárodní den Merlotu: Merlotova cesta kolem světa

7. listopad je po celém světě zasvěcený jedné z nejpěstovanějších a nejoblíbenějších odrůd červených vín na světě - Merlotu. Oslavte mezinárodní den Merlotu sklenkou delikátního vína a zjistěte, odkud tato výjimečná odrůda pochází a v čem spočívá tajemství jejího úspěchu.

Z Francie do celého světa

Název odrůdy Merlot pochází pravděpodobně z francouzského „merle”, které je zdrobnělinou slova kos. Víno se začalo pěstovat ve francouzské oblasti Bordeaux a odtud se rychle rozšířilo na všechny kontinenty. V dnešní době byste ve světě jen stěží hledali vinařskou oblast, kde se tato populární odrůda nepěstuje.

Raketový boom zaznamenal Merlot ve 20. století v USA v souvislosti s vydáváním publikací o zdravotních benefitech červených vín obsahujících resveratol. Nejprve se v USA vyráběl výhradně odrůdový Merlot, později se začaly prodávat směsi - především směs Bordeaux a Cabernet Sauvignon.

Víno jako samet

Merlot je oblíbený pro svou výraznou barvu, bohaté aroma a plnější chuť se sametovou strukturou tříslovin. Z chutí dominují zralé ostružiny, višně a povidla. K výrobě Merlotu se obvykle používá dubový sud, který vínu propůjčí pevnější strukturu. Merlot se pro svou samotovost často používá do cuveé. Dokáže zaoblit i tvrdá vína a propůjčit jim neobyčejný šarm.

Skvosty odrůdy Merlot

O výjimečné chuti odrůdy Merlot vás přesvědčí Château Lalande Saint-Julien s příjemnou dřevitostí, které se v delikátně snoubí s aromatem černého ovoce z Cabernetu a Merlotu. Velmi povedený je také Sonberk Merlot VOC z moravských vinic. Okouzlí vás plnější strukturovanou chutí s tóny divokého koření, zralých ostružin, dřeva, povidel a hřejivým závěrem. Pokud hledáte něco opravdu výjimečného, vyzkoušejte mimořádné košer víno se zvláštní aurou Yarden Merlot, které pochází z izraelských vinic.

Vyberte si z naší nabídky nejkvalitnějších vín Merlot z různých koutů světa a oslavte Mezinárodní den Merlotu jaksepatří.
04.11.2022
Buďte v trendu!

Buďte první, kdo od nás dostane užitečné informace z našeho blogu


Sledujte blog DGW