Červené
Bílé
Růžové
Šumivé
Portské
Druh
Cena
Cenové rozpětí
130 Kč 9 335 Kč
Odrůda
Obsah cukru
Ročník
Ročník
2005 2023
Země
Párování
Vůně
Dubový
Černé ovoce
Červené ovoce
Zemité
Koření
Ovoce
Citrus
Microbio
Stárnutí
Květinový
Rostlinný
Oblast
Styl

Mezinárodní den Merlotu: Merlotova cesta kolem světa

7. 11. Mezinárodní den Merlotu: Merlotova cesta kolem světa

7. listopad je po celém světě zasvěcený jedné z nejpěstovanějších a nejoblíbenějších odrůd červených vín na světě - Merlotu. Oslavte mezinárodní den Merlotu sklenkou delikátního vína a zjistěte, odkud tato výjimečná odrůda pochází a v čem spočívá tajemství jejího úspěchu.

Z Francie do celého světa

Název odrůdy Merlot pochází pravděpodobně z francouzského „merle”, které je zdrobnělinou slova kos. Víno se začalo pěstovat ve francouzské oblasti Bordeaux a odtud se rychle rozšířilo na všechny kontinenty. V dnešní době byste ve světě jen stěží hledali vinařskou oblast, kde se tato populární odrůda nepěstuje.

Raketový boom zaznamenal Merlot ve 20. století v USA v souvislosti s vydáváním publikací o zdravotních benefitech červených vín obsahujících resveratol. Nejprve se v USA vyráběl výhradně odrůdový Merlot, později se začaly prodávat směsi - především směs Bordeaux a Cabernet Sauvignon.

Víno jako samet

Merlot je oblíbený pro svou výraznou barvu, bohaté aroma a plnější chuť se sametovou strukturou tříslovin. Z chutí dominují zralé ostružiny, višně a povidla. K výrobě Merlotu se obvykle používá dubový sud, který vínu propůjčí pevnější strukturu. Merlot se pro svou samotovost často používá do cuveé. Dokáže zaoblit i tvrdá vína a propůjčit jim neobyčejný šarm.

Skvosty odrůdy Merlot

O výjimečné chuti odrůdy Merlot vás přesvědčí Château Lalande Saint-Julien s příjemnou dřevitostí, které se v delikátně snoubí s aromatem černého ovoce z Cabernetu a Merlotu. Velmi povedený je také Sonberk Merlot VOC z moravských vinic. Okouzlí vás plnější strukturovanou chutí s tóny divokého koření, zralých ostružin, dřeva, povidel a hřejivým závěrem. Pokud hledáte něco opravdu výjimečného, vyzkoušejte mimořádné košer víno se zvláštní aurou Yarden Merlot, které pochází z izraelských vinic.

Vyberte si z naší nabídky nejkvalitnějších vín Merlot z různých koutů světa a oslavte Mezinárodní den Merlotu jaksepatří.
04.11.2022
Buďte v trendu!

Buďte první, kdo od nás dostane užitečné informace z našeho blogu


Sledujte blog DGW