Červené
Bílé
Růžové
Šumivé
Portské
Druh
Cena
Cenové rozpětí
130 Kč 9 335 Kč
Odrůda
Obsah cukru
Ročník
Ročník
2005 2023
Země
Párování
Vůně
Dubový
Černé ovoce
Červené ovoce
Zemité
Koření
Ovoce
Citrus
Microbio
Stárnutí
Květinový
Rostlinný
Oblast
Styl

Romantika českého podzimu prizmatem červené a bílé. Recenze vína týmem DGW

V této recenzi jsme pro vás připravili novinky kolekcí Drink Good Wine a Wonder Wines Bar - nejzářivější, nejpamátnější vína pro podzim.

Červené:
Herdade Barranco do Vale Reserva Tinto (Castelão a Aragonez)
Rosarubra Montepulciano d'Abruzzo
365 Primitivo di Manduria, DOP Reserva
Chléb a máslo Pinot Noir
Domaine Grand Veneur "Les Champauvins" Alain Jaume

Bílé:
Tramín Gewürztraminer
Rezervace Montes Chardonnay
MB Herdade Servas Colh. Seleccionada

Všechny jsou ideální pro setkání s přáteli a rande, pro zábavné pikniky a úvahy u krbu. S příchodem chladného počasí chcete více tepla a pohodlí, stejně jako vydatné jídlo. Právě pro takové situace se budou hodit vína z této recenze.

Herdade Barranco do Vale Reserva Tinto (Castelão a Aragonez)
První věc, která vás napadne, když přemýšlíte o podzimních vínech, je plné, rubínově červené víno vyrobené ze směsi raně zrajícího Castelão (alias Periquita nebo João de Santarém) a Aragonez (jinak nazývané Tempranillo nebo Tinta Roriz). Obě odrůdy pocházejí ze Španělska, z Cayetana blanca a Albillo Real.

Je to zajímavé! Tempranillo se na Pyrenejském poloostrově pěstuje již od prvních fénických osad.

Castelão e Aragonez je oblíbená červená směs vytvořená ve vinařství Herdade Barranco do Vale v regionu Algarve (20 km od jižního pobřeží oceánu). Reserva Tinto má vůni bobulí (maliny, černý rybíz, jahody), tóny švestek, tabáku, vanilky a dřevité podtóny. Perfektní k dušenému masau se sezónní zeleninou, dodá noblesu plněným paprikám.

Zajímavý fakt. Vína z odrůdy Castelão jsou jako lidé: jsou drsná, když jsou mladá, ale s věkem měknou.

Rosarubra Montepulciano d'Abruzzo
Pokud vás už omrzela všudypřítomná Chanti, pak je skvělou náhradou Montepulciano d'Abruzzo ročníku 2017. Mistři z vinařství Rosarubra, které se nachází ve vesnici Pietranico v provincii Pescara, používají k výrobě tohoto vína plody třicetileté révy. Odrůda Montepulciano dozrává pozdě, a proto dává vínu tak sytou rubínově červenou barvu. Sklizeň na víno se vybírá ručně. Kombinace místního klimatu, půdy a dalších vlastností oblasti (terroir) dává tomuto vínu květinové aroma s výraznými ovocnými tóny.

Je to zajímavé! Montepulciano d'Abruzzo se vyrábí macerací (vyluhováním fenolických látek ze slupek a semen) po dobu 15 dnů se třemi denními čerpáním.

Jemná chuť tohoto vína a dobrá kyselinka skvěle doplňují podzimní pokrmy jako maso s lilkem, musaka, vydatné lasagne. Ale i samo o sobě zní toto víno velmi podzimně, zahřeje v deštivém dni a rozveselí přátelskou společnost.

365 Primitivo di Manduria, DOP Reserva
Vína z odrůdy Primitivo jsou mezi publikem velmi oblíbená. Naše verze - 365 Primitivo di Manduria, DOP Reserva - se vyrábí na jihu Apulie, v málo známém vinařství 365. Vinice se nacházejí v unikátní oblasti kolem přírodní rezervace Torre Colimena.

Je známo, že Primitivo a kalifornský Zinfandel jsou stejné odrůdy. Terroir regionu, kde se tato odrůda Primitivo pěstuje, však vytváří její jedinečnou sladkost a plné tělo, ve kterém jsou jasně rozpoznatelné sametové třísloviny, ovocné tóny, pepřové a květinové aroma.

Je to zajímavé! Pěstitelé Primitivo nechávají svá vína zrát mezi 4 a 15 lety, aby skutečně získali ty nejlepší vlastnosti odrůdy.

Primitivo di Manduria skvěle doplní podzimní pokrmy s lilkem, těstovinami a zvěřinou. A pokud plánujete romantický večer, pak si ho vaše spřízněná duše zaručeně užije!


Bread & Butter Pinot Noir
Pinot Noir je nejpodzimnější víno, komplexní, tajemné, s vůní podrostu, hub, podzimního listí a zároveň má spíše lehké tělo. Nebudeme se mýlit, když tomu budeme říkat víno k zamyšlení.

Jeho historickou vlastí je Francie. Nabízíme však velmi zajímavou verzi z USA, více tříslovou, plnou, což je v našem případě jen plus. Má svůdný ovocný buket s tóny malin a třešní, jemnými nádechy cedru a bobkového listu. V bohaté dlouhé chuti jsou uhodnuty jemné vůně dubu a lehce patrné soli, které přecházejí v dlouhou hladkou dochuť.

Víno se dobře hodí k houbovým jídlům (jako houbová paštika) a podzimním zeleninovým soté dodává hloubku a univerzálnost.

Domaine Grand Veneur "Les Champauvins" Alain Jaume
Jedná se o elegantní a strukturované víno z údolí Rhony, kde kraluje směs GSM (grenache, syrah, mourvèdre). Víno pochází z vinice, která je oddělena od vinic Châteauneuf-du-Pape polní cestou o šířce 5 metrů. Proto se mu také říká „dětský“ Châteauneuf-du-Pape.

Styl vína se nejlépe hodí k podzimní náladě: víno má jemnou a zakulacenou, dobře strukturovanou ovocnou chuť s perzistentními taniny, svěží kyselinku, tóny koření v dlouhé dochuti. Víno se hodí ke grilovaným masům, drůbeži, sýrům.

Tramín Gewürztraminer
Víno z vinařství Cantina Tramin, které se nachází v srdci Jižního Tyrolska, v malebné oblasti Trentino-Alto Adige, v podhůří Alp. Tato severoitalská je plná tropického ovoce, medu a koření, ale má také spoustu minerality a kyselosti. Na podzim se skvěle spřátelí s pikantními aromatickými dýňovými pokrmy na asijský způsob.

Rezervace Montes Chardonnay
Montes je jedním z lídrů v chilském prémiovém segmentu. Vinařství Gravity se nachází v údolí Apalta a je postaveno podle pravidel Feng Shui. Před vámi je vyzrálé Chardonnay s mastnou texturou. Část vína zrála v dubu minimálně 6 měsíců. V chuti – náznaky zralého žlutého ovoce, karamelu a másla. To vše nejlépe zvýrazní pokrmy hustými smetanovými omáčkami, rybami nebo houbami, například krémovým rizotem z lesních hub.

MB Herdade Servas Colh. Seleccionada
Tato šťavnatá směs z jižního Portugalska je skvělou volbou pro podzimní sezónu. Díky vůním zralého tropického ovoce, broskve a melounu, promíchaným s květinovými tóny a dobré mineralitě, bude víno dobře fungovat v kontrastu s podzimními pokrmy, jako jsou plněné papriky, dýňová polévka nebo sezónní zeleninový guláš. Malý trik: pokud do pokrmu během vaření přidáte trochu vína, bude perfektní.
01.11.2022
Buďte v trendu!

Buďte první, kdo od nás dostane užitečné informace z našeho blogu


Sledujte blog DGW