Červené
Bílé
Růžové
Šumivé
Portské
Druh
Cena
Cenové rozpětí
130 Kč 9 335 Kč
Odrůda
Obsah cukru
Ročník
Ročník
2005 2023
Země
Párování
Vůně
Dubový
Černé ovoce
Červené ovoce
Zemité
Koření
Ovoce
Citrus
Microbio
Stárnutí
Květinový
Rostlinný
Oblast
Styl

Důležitá připomínka! 11. listopadu v 11 hodin. Svatomartinské

Důležitá připomínka! 11. listopadu v 11 hodin. Svatomartinské

Tradice svatomartinského vína se vyvíjela po mnoho staletí. Je vždy mladé, jen pár týdnů staré a lze jej nalít pouze z láhve. Podává se s pečenou martinskou husou plněnou hruškami, jablky nebo švestkami, knedlíky a dušeným červeným zelím.

Na pravém svatomartinském víně nesmí chybět štítek s vyobrazením jezdce – svatého Martina, nápis Svatomartinské a také rok sklizně.
Pokud jste z nějakého důvodu nestihli vypít svatomartinské víno 11. listopadu nebo před začátkem adventu, vinaři jej doporučují pít nejpozději do příštích Velikonoc, jinak až zestárne, změní původní chuť.

Aby víno dostalo označení Svatomartinské, musí být vyrobeno z určitých odrůd révy vinné. K výrobě bílého vína se používá Müller Thurgau, Veltlínské červené rané, Muškát moravský, Modrý Portugal, Svatovavřinecké, Zweigeltrebe.

Kolekce naší prodejny a baru zahrnuje vzorky svatomartinského vína rodinného vinařství Sedlák, ale i Spielberg a Veverka.


Müller Thurgau je suché bílé mladé víno z ročníku 2022. Tradiční pro dovolenou - lehké a jemné, s jasnými odstíny ovoce a bobulí (mnoho lidí si všimne třešní) a květinovou vůní. Vytvořeno z odrůdy Müller-Thurgau, kterou v roce 1882 vyšlechtil švýcarský enolog, vinař a botanik Hermann Müller-Thurgau. Dnes se podle výsledků genetických studií soudí, že Müller-Thurgau je křížencem Ryzlinku rýnského a Madeleine Royale. Sám šlechtitel novou odrůdu na jeho počest pojmenoval a spíše se přikláněl k tomu, aby byla považována za výsledek křížení Ryzlinku rýnského a Silvánského.

Zweigeltrebe Rosé je kouzelné moravské růžové víno od mistrů ze Spielbergu. Vyrobeno podle nejlepších tradic z hroznů Zweigelt. Kromě klasické chuti svatomartinského vína lze v profilu Zweigeltrebe Rosé tušit broskve a hrušky, maliny a sušené ovoce. Šťavnatá dochuť s kyselostí.

Modrý Portugal je moravské červené víno vyrobené vinaři Veverka z odrůdy Modrý Portugal. V chuťovém profilu: čerstvé červené a černé ovoce a bobule, téměř neznatelný pepř. Středně lehké tělo, nízké taniny, sametová textura, šťavnatá kyselinka.
09.11.2022
Buďte v trendu!

Buďte první, kdo od nás dostane užitečné informace z našeho blogu


Sledujte blog DGW