Červené
Bílé
Růžové
Šumivé
Portské
Druh
Cena
Cenové rozpětí
130 Kč 9 335 Kč
Odrůda
Obsah cukru
Ročník
Ročník
2005 2023
Země
Párování
Vůně
Dubový
Černé ovoce
Červené ovoce
Zemité
Koření
Ovoce
Citrus
Microbio
Stárnutí
Květinový
Rostlinný
Oblast
Styl

Pravé šampaňské: Od historie přes jeho výrobu až k vám na stůl

Při výrobě pravého šampaňského je nutné dodržet několik nezbytných zásad. Nejen, že musí pocházet pouze z francouzské oblasti Champagne, ale také je směsí pouze tří konkrétních odrůd vín, kterými jsou Pinot Meunier, Pinot Noir a Chardonnay. Jen tak máte jistotu, že se na vašem stole objevilo skutečně pravé šampaňské.

Pravé šampaňské je synonymem kvality, luxusu a výjimečné chuti. Rozhodně stojí za to ho ochutnat. (Zobrazit nabídku šampaňského)


Historie a geografie pravého šampaňského

Přehled historie a tradice výroby šampaňského ve Francii

Celá řada produktů a vynálezů vznikla v podstatě náhodou. Patří sem také pravé francouzské šampaňské. Tento nedostižný nápoj má podle pověsti „na svědomí“ benediktinský mnich Dom Pérignon, který měl za úkol dovážet bílé víno z Francie až do vzdálené Anglie. Cestou mu ale víno začalo kvasit. Když na to přišel, byl přesvědčený, že je celý náklad zničený. Naštěstí ochutnal a zjistil, že už neveze obyčejné víno, ale dokonalé lahodný mok. 

Šampaňské si brzy získalo srdce Francouzů a jeho sláva se začala šířit do celého světa. Už v 17. století si na něm pochutnávali Britové. Při jeho výrobě stále platí jedno důležité pravidlo. Pravé šampaňské může pocházet pouze z oblasti mezi městy Remeš a Epernay, v údolí řeky Marna.

Náš výběr kvalitních šumivých vín


Důležitost regionu Champagne a jeho jedinečných klimatických podmínek

Pokud by český či moravský vinař navštívil vinohrad v regionu Champagne, pak by si jistě všiml jedné zvláštnosti. Vinná réva zde nedorůstá do takových výšek jako v jiných oblastech. Tento efekt způsobuje drsné klima a jeden zajímavý přírodní úkaz. Přes den se teplo nakumuluje do půdy, kterou tvoří křídová hornina, a v noci toto teplo vyzařuje. Pokud by k tomu nedošlo, pak by víno zcela jistě v noci promrzlo.


Proces výroby pravého šampaňského

        Снимок экрана 2023-07-07 в 13.09.58.png

Dalo by se říci, že výroba pravého šampaňského připomíná tak trochu alchymistické umění. Základ tvoří tři odrůdy vína, kterými jsou Rulandské modré (Pinot Noir), Mlynářka (Pinot Meunier) a Chardonnay. Sklepmistři tedy míchají různá vína i ročníky a snaží vytvořit ideální kombinaci. Každý ročník má tedy své specifické vlastnosti. Pokud bude převažovat Chardonnay, pak má víno potenciál k pomalému a dlouhému zrání. Bude-li šampaňské určeno pro konzumaci za mlada, a nikoliv k archivaci, pak v něm bude převažovat Pinot Meunier.

Jak vzniká šampaňské v současné době?

Sklizené hrozny se šetrně vylisují tak, aby byla výsledkem čirá šťáva. Poté přichází první fermentace, díky níž vznikne takzvané tiché víno. Přichází na řadu míchání různých odrůd tak, aby se dosáhlo vyváženého cuvée. K vínu se přidá tirážní likér a stáčí se do lahví. Tirážní likér je směs bílého vína s kvasinkovou kulturou a cukrem. Víno se ukládá k druhé fermentaci. V tuto chvíli přichází důležitý proces. Láhve je zapotřebí střásat a otáčet tak, aby se sedimenty usadily v hrdle láhví. 

Po ukončení tohoto procesu se láhve opět otevřou, víno se zbaví kalů a doplní expedičním likérem. Tím je směs bílého vína s cukrem. Podle obsahu expedičního likéru se pak šampaňské označí škálou brut (suché) až demi sec. A můžete dát své šumivé víno chladit.

Proč láhev s korkovou zátkou

Jedním z důležitých znaků pravého šampaňského je korková zátka ve tvaru hříbku. Přesto, že se zdá, že je zátka monolitní, skládá z několika částí. Horní část, která není v kontaktu s vínem, je tvořena korkovým aglomerátem. Spodní část zátky tvoří dvě korková kolečka z masivního korku. Tato kolečka jsou nalepena na horní část. Využití korku má svůj specifický význam. 

Díky tomu, že je nepropustný, pružný a stlačitelný, dovoluje vínu dýchat a pomalu zrát. Jestliže se jedná o archivní víno, pak je nutné mít láhev uloženu ve vodorovné poloze, aby byl korek stále namočen. Korková zátka je v láhvi zafixována pomocí košíčku z kovového drátu. Košíček vinaři znají pod označením agrafa.

Zpříjemněte si každý měsíc své smysly s naším předplatným vín. Přidejte se k elitní skupině ochutnávačů a nechte se unášet do světa výjimečných vín, která vám zaručeně otevřou nové rozměry chuťových zážitků.

(Chci předplatné vín)


Kategorie a stupně pravého šampaňského

Jak bylo řečeno, šampaňské je směsí několika druhů vín. Rozdělit bychom ho tedy mohli podle těchto parametrů na ročníkové a neročníkové. V případě neročníkových vín dochází k mísení vín rezervních, ve kterých jsou zastoupeny různé ročníky i odrůdy. Jestliže si zakoupíte ročníkové šampaňské, pak bude vyrobeno taktéž z různých druhů vín, ale všechna budou mít společný rok vzniku. Oceňovanější jsou ročníková šampaňská vína, která jsou vhodnější k archivaci a mají charakterističtější chuť.

Jak vzniká růžové šampaňské

K výrobě růžového šampaňského se využívají dvě metody. Jedna varianta je založena na kontaktu slupek nebo krátkou macerací modrých odrůd. Cena pravého růžového vína (šampaňského) je v tomto případě trochu vyšší, protože se jedná o složitý a náročný proces. Další možnost je mnohem jednodušší a nejvíce typická pro oblast Champagne spočívá v přimíchání odrůd červeného vína do klasického bílého šampaňského.

Ideální výběr šampaňského pro speciální příležitosti

Rozdělení šampaňského podle obsahu cukru

Třídění šampaňského podle sladkosti je asi nejznámějším parametrem. Co tedy znamená označení na láhvi a jakou chuť můžete očekávat?

  • Doux 

Velmi sladké šumivé víno, které má obsah cukru nad 50 g/l

  • Demi-sec

Nejznámější a nejoblíbenější druh polosuchého vína s obsahem cukru v rozmezí 33–50 g/l

  • Sec

Pod tímto označením očekávejte suché víno s obsahem cukru od 17 do 33 g/l

  • Extra sec

Velmi suché víno s nízkým obsahem cukru v rozmezí 12–20 g/l

  • Brut

Někdy se můžeme setkat s označením „tvrdé víno“. Obsah cukru v tomto případě nepřesáhne hranici 15 g/l

  • Extra brut

Obsah cukru je buď nulový nebo maximálně 8 g/l

  • Brut nature

Přírodně tvrdé víno s maximálním obsahem cukru 3 g/l

Pravé šampaňské prestižní značky Moët

Vinařství, ze kterého pochází tato jedinečná značka šampaňského, založil roku 1743 francouzský obchodník Claude Moët v údolí řeky Marny. V současné době se ročně vyrobí přibližně 26 milionů lahví. Nedostižnou chuť šampaňského Moët Imperial tvoří výběr hroznů ze všech pěti hlavních vinic v oblasti Champagne. 

Ptáte se, kde koupit pravé šampaňské Moët? Stačí navštívit online obchod drink good wine, ve kterém se specializují na prodej kvalitního pravého šampaňského. Starostí se stálým přísunem vás zbaví předplatné vína. Získat kvalitu a přesto ušetřit můžete pomocí věrnostního programu.  

Podívejte se na náš jedinečný výběr šumivých vín


Různé druhy lahví podle velikosti

Každá láhev na šampaňské je vyrobena ze silnějšího skla nežli běžná vinná láhev. Je to logické. Musí odolat zvýšenému tlaku. Ze stejného důvodu je dno lahve prohloubené. V případě plochého dna by hrozilo, že láhev tlak nevydrží. Lahve na šampaňské se podle velikosti rozdělují na půlku (37,5 cl), láhev (75 cl) a magnum (1,5 l). Pokud je víno určené k archivaci, pak je ideální velikostí magnum. Existují i jiné objemy, ale ty se používají výjimečně.

Přípitek pro výjimečné chvíle dokonale posílí pravé šampaňské. Stačí si jen vybrat podle chuti a požadavků. (Objednat pravé šampaňské)


Degustace a servírování pravého šampaňského

        0 20 (1).jpg


Teplota

Mnoho lidí dělá velkou chybu, kterou je podchlazení šampaňského. Ideální teplota je šest až osm stupňů. Příliš nízká teplota nedovolí vyniknout lahodné chuti. Ročníkové šampaňské bude dokonalé při teplotě deset až jedenáct stupňů. A nezapomeňte na delikatesy k vínu, které budou tou pomyslnou třešničkou. 

Vhodný výběr sklenic

Zcela zásadní je správný výběr sklenic. Pokud si chcete vychutnat pravé šampaňské, pak na klasické flétny zapomeňte. Ideální je sklenka ve tvaru tulipánu, kterou můžete zakroužit a nechat rozvinout specifickou chuť i vůni. Nalévat šampaňské je zapotřebí pomalu, postupně a sklenku naplnit jen do třetiny až čtvrtiny.

Otvírání láhve

Styl „rychlé špunty“ se může využívat u levných napodobenin nebo u běžných šumivých nápojů. V případě šampaňského se zátka pomalu vytáhne rukou a rozhodně neslouží ke střelbě. Výjimku tvoří takzvaná sabráž, při které je hrdlo láhve odstraněno šavlí nebo nožem.


Na závěr – význam pravého šampaňského ve světě 

Vstupte do fascinujícího světa šampaňského plného bohatství a zajímavostí! Nejedná se pouze o konzumenty vín, ale o lidi, kteří mají vášeň pro šampaňské, kteří znají jeho historii a dokáží ocenit jeho nezaměnitelnou kvalitu. Šampaňské představuje jedinečnou úroveň lahodnosti a rafinovanosti, která posouvá svět milovníků vína na zcela novou úroveň.


Oslavte každou příležitost špičkovým šampaňským! Dopřejte si autentickou chuť pravého šampaňského a udělejte ze svých okamžiků nezapomenutelné zážitky.

(Kupte si pravé šampaňské)

Buďte v trendu!

Buďte první, kdo od nás dostane užitečné informace z našeho blogu


Sledujte blog DGW