Červené
Bílé
Růžové
Šumivé
Portské
Druh
Cena
Cenové rozpětí
130 Kč 9 335 Kč
Odrůda
Obsah cukru
Ročník
Ročník
2005 2023
Země
Párování
Vůně
Dubový
Černé ovoce
Červené ovoce
Zemité
Koření
Ovoce
Citrus
Microbio
Stárnutí
Květinový
Rostlinný
Oblast
Styl

Sauvignon Blanc: Charakteristické vlastnosti a původ této výjimečné odrůdy

Víno nezaměnitelné zelenožluté barvy s typickou kyselinkou, patřící mezi nejznámější vína vůbec. Se Sauvignon Blanc zkrátka nemůžete sáhnout vedle. Pojďte objevit vlastnosti a původ tohoto bílého vína a zjistit, jak se uplatní i při vašem stolování.

Online prodej vína. Ta nejlepší vína máte na dosah ruky ihned. Projděte se naším sortimentem, nebo si rovnou nechte navrhnout víno na míru vašemu vkusu a chuti - stačí vyplnit náš rychlý kvíz!

(Vyplnit kvíz)


Sauvingon blanc - Charakteristika tohoto vína

Barva

Nejtypičtější barva Sauvingonu Blanc je žlutá se zelenkavým odstínem, způsobená pěstováním v chladnějších lokalitách a následnou vinifikací v tancích z nerezové oceli. Narazit u tohoto vína můžete ale i na zlatavější odstíny, dané jednak pěstováním na teplejších místech, jednak fermentací v dubových sudech.

Vůně

Typická vůně Sauvignon Blanc je bylinková, připomínající čerstvě posekanou trávu, kopřivy nebo chřest. Vína z uzrálejších hroznů na vůni černého rybízu a angreštu. Sauvignon pěstovaný v teplejším podnebí může vonět více po tropických ovocích. Některé Sauvingony jsou již proslulé místními variacemi, třeba ten z oblasti Pouilly-Fumé voní po puškvorci. 

Chuť

Sauvignon Blanc je lehké víno s typickou pikantní kyselinkou, přispívající k jeho osvěžující chuti. Některá komerční vína tuto kyselinku tlumí přiměřeným množstvím zbytkového cukru. Jinak je ale Sauvignon Blanc víno převážně suché, s nízkým obsahem cukru. Vína Sauvignon mívají střední obsah alkoholu.

Sauvingon se nejčastěji pije mladý, kdy chutná nejsvěžeji a nejvíce ovocně. S delším zráním ztrácí typickou kyselinku a ostrost a stává chuť se stává zakulacenější a voskovější - méně typickou pro Sauvingnon. Zrání déle než 3 roky se u tohoto vína nedoporučuje. 

Do chuti se promítá i způsob vinifikace. Víno z nerezových nádob je sušší, kyselé, s pronikavějším aromatem, víno kvašené nebo zrající v sudech má měkčí a komplexnější charakter, v němž kyselost ustupuje.

Milujete vína bílá? Nebo raději šumivé víno či lahodné růžové víno? Vyplňte náš rychlý kvíz a nechte si doporučit víno, co vám prostě sedne.

Zde je nabídka výběru vín z kategorie Sauvignon Blanc

SEKCE DOPORUČENÁ VÍNA Z KATEGORIE


Sauvignon. Víno z Francie dnes pěstují po celém světě

Geneticky je Sauvignon Blanc nejspíše výsledkem křížení odrůd Chenin Blanc a Tramín. Jeho historie sahá přinejmenším do středověku, první zmínky o něm pochází z 16. století. Původně byl vypěstován pravděpodobně v západní Francii, v údolí řeky Loiry - ačkoliv region Bordeaux si také činí nárok na rodiště této odrůdy.

Do Evropy včetně českých zemí se Sauvingon dostává zřejmě koncem 16. století. V současnosti tvoří asi 5% rozlohy našich vinic. 

Kde se Sauvignon Blanc pěstuje nejvíce?

Francie, údolí Loiry

Vína Sauvignon Blanc z údolí Loiry mají minerální nádech, s vůní často lehce kouřovou. Zdejší vína mají citrusové a travnaté tóny. V teplejších letech se vůně a chutě mění spíše ve vůně a chutě peckovité.  

Půda v údolí Loiry je bohatá na minerály, včetně křídy. Vinařství zde dominují tři specifické typy půdy, známé jako:

  • Terre Blanche: je směs jílu, vápence a ústřicových mušlí, která plodí ovocná a ostrá vína s vysokou kyselostí.

  • Caillotes: obsahuje drobné oblázky oxfordského vápence. Zdejší vína se vyznačují jemnější vůní a strukturou než ta z Terre Blanche.

  • Silex: neboli křemelina, dodává vínům kouřovou, křemičitou kvalitu.

Většina produkce vína v oblasti Loiry pochází z lokalit Reuilly, Quincy, Menetou-Salon, Sancerre a Pouilly-Fumé.

Francie, Bordeaux

Oblast Bordeaux často soupeří s údolím Loiry o to, kde se Sauvignon pěstoval jako první. Naštěstí pro nás jsou vína z obou oblastí stejně dobrá a tyto spory o prvenství nás nemusí trápit. 

Produkci v Bordeax dominuje převážně červené víno, Sauvingon Blanc zde pak vyrábí hlavně vinařství Pessac-Léognan a Graves.

Sauvignon Blanc z Bordeaux charakterizuje příchuť zimolezu, bílé broskve, citronové trávy a včelího vosku.

Na rozdíl od většiny ostatních oblastí je při produkci Sauvingnonu v Bordeaux běžný kontakt s  vinnými kaly a dřevěnými sudy. Díky těmto vinařským postupům mívají zdejší vína bohatší chuť s náznaky zimolezu a peckovin.

Sauvignon Blanc Marlborough - Nový Zéland

První hrozny Sauvignon Blanc byly v novozélanském Marlborough vypěstovány v roce 1975 a v posledních dekádách se objem tamní produkce stále zvyšoval. Proto je dnes Nový Zéland jednou z předních oblastí pro pěstování Sauvignon Blanc, který dost možná Francii brzy zastíní objemem produkce i její kvalitou.

    0 23 (2).jpg

Vína z Marlborough se vyznačují vyšší ovocností oproti francouzským a kyselinkou ostrou jako břitva. Je běžné, že kvůli této kyselince se ve víně nechává něco zbytkového cukru. 

Chuti zdejších vín dominují limetka, angrešt, grapefruit, bezové či paprikové tóny.

Půda v Marlborough se skládá převážně z hluboce odvodněné písčité hlíny a štěrku. Charakter zde pěstovaných vín utváří i zdejší přímořské klima plné teplých dnů a zároveň chladivého vánku od moře. Unikátem je i zdejší vysoká intenzita UV záření, daná tenkou ozonovou dírou v této oblasti.

Kromě těchto nejznámějších lokalit se Sauvignon Blanc pěstuje také v Chile, Jižní Africe, Moldávii, USA, Austrálii nebo u nás na Moravě.

Členství v našem EASY WINE předplatném vín s sebou přináší přístup k těm nejlepším vínům, odborné rady, degustace, slevy i možnost navazovat nová přátelství a kontakty. Zjistěte více!

(Mám zájem o členství)


Sauvignon blanc. Suché podloží, chladné klima. Jak si vede na vinici

Sauvignon je poměrně robustní a silná réva s až 5 cm tlustým kmenem, která se snadno přizpůsobuje všem druhům pěstitelského prostředí. Nejlépe se jí ale daří v sušších, písčitých a štěrkovitých půdách. 

Protože dozrává brzy, může se pěstovat v relativně chladném podnebí. Přirozeně vysoká kyselost umožňuje tomuto vínu zachovat si svěžest i v teplejších oblastech. Tu pravou chuť ale má Sauvignon pěstovaný v chladnějších oblastech, zato s dostatkem slunečního svitu a suchým obdobím sklizně. Mírně zvýšená vlhkost nicméně může dodat hroznům jedinečné aroma.

Mladé lístky této révy jsou sytě zelené a přecházející až dobronzova, s hustým bílým ochmýřením. Dospělé listy pak mají barvu světle zelenou, na podzim žloutnoucí.

Velikost bobulí je něco přes 1 cm, váha okolo 1,5 gramu. Zralé bobule mají barvu zlatožlutou, s hnědými tečkami.

Vyzkoušejte námi doporučená vína:

SEKCE DOPORUČENÁ VÍNA Z KATEGORIE


Sauvignon blanc na stole

Jakožto víno s typickými bylinnými tóny s Sauvignon Blanc skvěle uplatňuje u lehčího masa jako kuřecí a krůtí, doplněného o bylinky jako je máta, koriandr, pažitka, rozmarýn, česnek, bazalka. Zkusit můžete také uzeného lososa, kalamáry či plody moře. Hodí se také k vepřovému masu

Skvěle pak Sauvignon Blanc vynikne v kombinaci s jemnými sýry, jako je mozarella, parmazán, feta či kozí sýry. 

Grilovaná či restovaná zelenina spolu s různými zeleninovými saláty se s tímto vínem také párují skvěle.

Doporučená teplota k podávání je 12°C.


Další zajímavosti o tomto vínu

  • Jméno Sauvignon nejspíše pochází z francouzského slova Sauvage, tedy divoký. Jeho hrozny totiž připomínají divokou vinnou révu.

  • Ve Francii dlouho platil Sauvignon Blanc spíše za průměrné víno. Částečně to bylo dáno místními podmínkami, v nichž neměl možnost se plně rozvinout. Sauvignon Blanc se hojně využíval pro výrobu vinných směsí – cuvée, často v kombinaci s vínem Semillón.

  • Podle pověsti byl milovníkem této odrůdy francouzský král Jindřich IV. Údajně mu víno Sauvignon podávali již v dětském věku na uklidnění.

  • Sauvignon Blanc se konzumuje spíše mladý a nehodí se příliš k archivaci. I tak je ale možné kvalitní archivní Sauvignon Blanc ve specializovaných vinařstvích vyrobit.

Náš výběr vín z odrůdy Sauvignon Blanc

SEKCE DOPORUČENÁ VÍNA Z KATEGORIE


Závěr

To byl tedy Sauvignon Blanc - jedno z nejznámějších bílých vín, které přitom dlouho platilo za outsidera. Nyní již víte, co od tohoto nápoje čekat a odkud se bere jeho unikátní chuť i charakteristická kyselost. Nezbývá, než jej ozkoušet sami!

Objevte i další vína všech druhů z celého světa, vybíraná podle těch nejlepších znaleckých hodnocení. Náš sortiment má něco pro každého - a dobrou radu pro ty, kdo tápají při výběru. S naším věrnostním programem navíc nikdy nenakoupíte bez slevy!


(Začít s výběrem vín)





Buďte v trendu!

Buďte první, kdo od nás dostane užitečné informace z našeho blogu


Sledujte blog DGW