Červené
Bílé
Růžové
Šumivé
Portské
Druh
Cena
Cenové rozpětí
130 Kč 14 550 Kč
Odrůda
Obsah cukru
Ročník
Ročník
2005 2023
Země
Párování
Vůně
Dubový
Černé ovoce
Červené ovoce
Zemité
Koření
Ovoce
Citrus
Microbio
Stárnutí
Květinový
Rostlinný
Oblast
Styl

Sauvignon Blanc: Charakteristické vlastnosti a původ této výjimečné odrůdy

Víno nezaměnitelné zelenožluté barvy s typickou kyselinkou, patřící mezi nejznámější vína vůbec. Se Sauvignon Blanc zkrátka nemůžete sáhnout vedle. Pojďte objevit vlastnosti a původ tohoto bílého vína a zjistit, jak se uplatní i při vašem stolování.

Online prodej vína. Ta nejlepší vína máte na dosah ruky ihned. Projděte se naším sortimentem, nebo si rovnou nechte navrhnout víno na míru vašemu vkusu a chuti - stačí vyplnit náš rychlý kvíz!

(Vyplnit kvíz)


Sauvingon blanc - Charakteristika tohoto vína

Barva

Nejtypičtější barva Sauvingonu Blanc je žlutá se zelenkavým odstínem, způsobená pěstováním v chladnějších lokalitách a následnou vinifikací v tancích z nerezové oceli. Narazit u tohoto vína můžete ale i na zlatavější odstíny, dané jednak pěstováním na teplejších místech, jednak fermentací v dubových sudech.

Vůně

Typická vůně Sauvignon Blanc je bylinková, připomínající čerstvě posekanou trávu, kopřivy nebo chřest. Vína z uzrálejších hroznů na vůni černého rybízu a angreštu. Sauvignon pěstovaný v teplejším podnebí může vonět více po tropických ovocích. Některé Sauvingony jsou již proslulé místními variacemi, třeba ten z oblasti Pouilly-Fumé voní po puškvorci. 

Chuť

Sauvignon Blanc je lehké víno s typickou pikantní kyselinkou, přispívající k jeho osvěžující chuti. Některá komerční vína tuto kyselinku tlumí přiměřeným množstvím zbytkového cukru. Jinak je ale Sauvignon Blanc víno převážně suché, s nízkým obsahem cukru. Vína Sauvignon mívají střední obsah alkoholu.

Sauvingon se nejčastěji pije mladý, kdy chutná nejsvěžeji a nejvíce ovocně. S delším zráním ztrácí typickou kyselinku a ostrost a stává chuť se stává zakulacenější a voskovější - méně typickou pro Sauvingnon. Zrání déle než 3 roky se u tohoto vína nedoporučuje. 

Do chuti se promítá i způsob vinifikace. Víno z nerezových nádob je sušší, kyselé, s pronikavějším aromatem, víno kvašené nebo zrající v sudech má měkčí a komplexnější charakter, v němž kyselost ustupuje.

Milujete vína bílá? Nebo raději šumivé víno či lahodné růžové víno? Vyplňte náš rychlý kvíz a nechte si doporučit víno, co vám prostě sedne.

Zde je nabídka výběru vín z kategorie Sauvignon Blanc

SEKCE DOPORUČENÁ VÍNA Z KATEGORIE


Sauvignon. Víno z Francie dnes pěstují po celém světě

Geneticky je Sauvignon Blanc nejspíše výsledkem křížení odrůd Chenin Blanc a Tramín. Jeho historie sahá přinejmenším do středověku, první zmínky o něm pochází z 16. století. Původně byl vypěstován pravděpodobně v západní Francii, v údolí řeky Loiry - ačkoliv region Bordeaux si také činí nárok na rodiště této odrůdy.

Do Evropy včetně českých zemí se Sauvingon dostává zřejmě koncem 16. století. V současnosti tvoří asi 5% rozlohy našich vinic. 

Kde se Sauvignon Blanc pěstuje nejvíce?

Francie, údolí Loiry

Vína Sauvignon Blanc z údolí Loiry mají minerální nádech, s vůní často lehce kouřovou. Zdejší vína mají citrusové a travnaté tóny. V teplejších letech se vůně a chutě mění spíše ve vůně a chutě peckovité.  

Půda v údolí Loiry je bohatá na minerály, včetně křídy. Vinařství zde dominují tři specifické typy půdy, známé jako:

  • Terre Blanche: je směs jílu, vápence a ústřicových mušlí, která plodí ovocná a ostrá vína s vysokou kyselostí.

  • Caillotes: obsahuje drobné oblázky oxfordského vápence. Zdejší vína se vyznačují jemnější vůní a strukturou než ta z Terre Blanche.

  • Silex: neboli křemelina, dodává vínům kouřovou, křemičitou kvalitu.

Většina produkce vína v oblasti Loiry pochází z lokalit Reuilly, Quincy, Menetou-Salon, Sancerre a Pouilly-Fumé.

Francie, Bordeaux

Oblast Bordeaux často soupeří s údolím Loiry o to, kde se Sauvignon pěstoval jako první. Naštěstí pro nás jsou vína z obou oblastí stejně dobrá a tyto spory o prvenství nás nemusí trápit. 

Produkci v Bordeax dominuje převážně červené víno, Sauvingon Blanc zde pak vyrábí hlavně vinařství Pessac-Léognan a Graves.

Sauvignon Blanc z Bordeaux charakterizuje příchuť zimolezu, bílé broskve, citronové trávy a včelího vosku.

Na rozdíl od většiny ostatních oblastí je při produkci Sauvingnonu v Bordeaux běžný kontakt s  vinnými kaly a dřevěnými sudy. Díky těmto vinařským postupům mívají zdejší vína bohatší chuť s náznaky zimolezu a peckovin.

Sauvignon Blanc Marlborough - Nový Zéland

První hrozny Sauvignon Blanc byly v novozélanském Marlborough vypěstovány v roce 1975 a v posledních dekádách se objem tamní produkce stále zvyšoval. Proto je dnes Nový Zéland jednou z předních oblastí pro pěstování Sauvignon Blanc, který dost možná Francii brzy zastíní objemem produkce i její kvalitou.

    0 23 (2).jpg

Vína z Marlborough se vyznačují vyšší ovocností oproti francouzským a kyselinkou ostrou jako břitva. Je běžné, že kvůli této kyselince se ve víně nechává něco zbytkového cukru. 

Chuti zdejších vín dominují limetka, angrešt, grapefruit, bezové či paprikové tóny.

Půda v Marlborough se skládá převážně z hluboce odvodněné písčité hlíny a štěrku. Charakter zde pěstovaných vín utváří i zdejší přímořské klima plné teplých dnů a zároveň chladivého vánku od moře. Unikátem je i zdejší vysoká intenzita UV záření, daná tenkou ozonovou dírou v této oblasti.

Kromě těchto nejznámějších lokalit se Sauvignon Blanc pěstuje také v Chile, Jižní Africe, Moldávii, USA, Austrálii nebo u nás na Moravě.

Členství v našem EASY WINE předplatném vín s sebou přináší přístup k těm nejlepším vínům, odborné rady, degustace, slevy i možnost navazovat nová přátelství a kontakty. Zjistěte více!

(Mám zájem o členství)


Sauvignon blanc. Suché podloží, chladné klima. Jak si vede na vinici

Sauvignon je poměrně robustní a silná réva s až 5 cm tlustým kmenem, která se snadno přizpůsobuje všem druhům pěstitelského prostředí. Nejlépe se jí ale daří v sušších, písčitých a štěrkovitých půdách. 

Protože dozrává brzy, může se pěstovat v relativně chladném podnebí. Přirozeně vysoká kyselost umožňuje tomuto vínu zachovat si svěžest i v teplejších oblastech. Tu pravou chuť ale má Sauvignon pěstovaný v chladnějších oblastech, zato s dostatkem slunečního svitu a suchým obdobím sklizně. Mírně zvýšená vlhkost nicméně může dodat hroznům jedinečné aroma.

Mladé lístky této révy jsou sytě zelené a přecházející až dobronzova, s hustým bílým ochmýřením. Dospělé listy pak mají barvu světle zelenou, na podzim žloutnoucí.

Velikost bobulí je něco přes 1 cm, váha okolo 1,5 gramu. Zralé bobule mají barvu zlatožlutou, s hnědými tečkami.

Vyzkoušejte námi doporučená vína:

SEKCE DOPORUČENÁ VÍNA Z KATEGORIE


Sauvignon blanc na stole

Jakožto víno s typickými bylinnými tóny s Sauvignon Blanc skvěle uplatňuje u lehčího masa jako kuřecí a krůtí, doplněného o bylinky jako je máta, koriandr, pažitka, rozmarýn, česnek, bazalka. Zkusit můžete také uzeného lososa, kalamáry či plody moře. Hodí se také k vepřovému masu

Skvěle pak Sauvignon Blanc vynikne v kombinaci s jemnými sýry, jako je mozarella, parmazán, feta či kozí sýry. 

Grilovaná či restovaná zelenina spolu s různými zeleninovými saláty se s tímto vínem také párují skvěle.

Doporučená teplota k podávání je 12°C.


Další zajímavosti o tomto vínu

  • Jméno Sauvignon nejspíše pochází z francouzského slova Sauvage, tedy divoký. Jeho hrozny totiž připomínají divokou vinnou révu.

  • Ve Francii dlouho platil Sauvignon Blanc spíše za průměrné víno. Částečně to bylo dáno místními podmínkami, v nichž neměl možnost se plně rozvinout. Sauvignon Blanc se hojně využíval pro výrobu vinných směsí – cuvée, často v kombinaci s vínem Semillón.

  • Podle pověsti byl milovníkem této odrůdy francouzský král Jindřich IV. Údajně mu víno Sauvignon podávali již v dětském věku na uklidnění.

  • Sauvignon Blanc se konzumuje spíše mladý a nehodí se příliš k archivaci. I tak je ale možné kvalitní archivní Sauvignon Blanc ve specializovaných vinařstvích vyrobit.

Náš výběr vín z odrůdy Sauvignon Blanc

SEKCE DOPORUČENÁ VÍNA Z KATEGORIE


Závěr

To byl tedy Sauvignon Blanc - jedno z nejznámějších bílých vín, které přitom dlouho platilo za outsidera. Nyní již víte, co od tohoto nápoje čekat a odkud se bere jeho unikátní chuť i charakteristická kyselost. Nezbývá, než jej ozkoušet sami!

Objevte i další vína všech druhů z celého světa, vybíraná podle těch nejlepších znaleckých hodnocení. Náš sortiment má něco pro každého - a dobrou radu pro ty, kdo tápají při výběru. S naším věrnostním programem navíc nikdy nenakoupíte bez slevy!


(Začít s výběrem vín)





Buďte v trendu!

Buďte první, kdo od nás dostane užitečné informace z našeho blogu


Sledujte blog DGW