Červené
Bílé
Růžové
Šumivé
Portské
Druh
Cena
Cenové rozpětí
130 Kč 9 335 Kč
Odrůda
Obsah cukru
Ročník
Ročník
2005 2023
Země
Párování
Vůně
Dubový
Černé ovoce
Červené ovoce
Zemité
Koření
Ovoce
Citrus
Microbio
Stárnutí
Květinový
Rostlinný
Oblast
Styl

Proces dekantace vína: Jak zvýraznit jeho chuť a aroma

Dekantace vína je proces - a také trochu rituál -, při kterém se zážitek konzumace archivního vína může dostat na ještě vyšší úroveň. Pojďme si povědět, v čem přesně dekantace spočívá. 

Vyberte si set vín odpovídající vašim preferencím. Náš rychlý kvíz vám pomůže zpřesnit a najít přesně takové víno, jaké hledáte!

(Najít správné víno)


Co je to dekantace vína a jaký má dekantace význam

Zjednodušeně řečeno je dekantace vína proces, při kterém se víno přelévá z lahve do speciální nádoby, takzvaného dekantéru. 

Účelem tohoto rituálu je v první řadě oddělit víno od sedimentů - tříslovinových prvků, které se usadily na dně lahve s tím, jak víno postupně stárnulo.

Dalším účinkem dekantace je také lehké provzdušnění vína - ačkoliv plnohodnotné provzdušnění vína je trochu jiný proces a využívá se k němu speciální vinný provzdušňovač.

Nicméně lehké provzdušnění provázející dekantaci umožňuje vínu takzvaně “dýchat”, zjemní taniny a uvolní plyny, které se ve vínu za nepřítomnosti kyslíku nahromadily. To umožní plně rozvinout některé chutě a vůně daného vína.

Vyzkoušejte námi doporučená vína.


Jak na správnou dekantaci vína

Abyste věnovali kvalitnímu archivnímu vínu péči, jakou si zaslouží, je třeba umět jej správně dekantovat. K tomuto účelu je třeba mít jednak správnou dekantační nádobu, jednak si osvojit každý krok následujícího procesu. Jako správní enologové.

Proces dekantace vína - postup krok za krokem

  1. Jako první byste měli vzít lahev příslušného archivního vína ze sklípku a postavit ji do vodorovné polohy minimálně 12-24 hodin (klidně i více) před jejím otevřením. To proto, aby sedimenty v ní klesly na dno lahve.

  2. Odzátkujte lahev a otřete její hrdlo. Nechte víno několik hodin otevřené ještě ve sklípku, aby se přirozeně vydýchalo. U některých vín můžete toto “vydýchání” přeskočit.

  3. Zapalte svíčku a položte ji na stůl poblíž dekantéru. Světlo svíčky nemá pouze romantický efekt, ale také efekt velmi praktický, pomůže vám totiž odhalit případné sedimenty v lahvi, až ji budete do dekantéru přelévat. Použít můžete samozřejmě i jiný zdroj světla.

  4. Ještě před dekantací můžete dekantér vypláchnout nepatrným množstvím vína (tzv. jej zavínit). Nalijte zhruba půl dl vína, zakružte v karafě, a vylijte, případně přelijte do skleničky a ochutnejte, abyste se ujistili, že vínu nic není.

  5. Jemně přelijte obsah lahve do dekantéru po stranách (alespoň v případě vín archivních). Přelévejte víno pokud možno rovnoměrně a pomaleji, až se budete blížit ke konci, zpomalte. Pokud usazený sediment dosáhne hrdla, přestaňte nalévat, počkejte a začněte nalévat znovu, až se sediment opět usadí. Zbytkový sediment nechte v lahvi.

  6. Některá vína jsou citlivá na oxidaci a jejich přílišné provzdušnění je nežádoucí. Pro tato vína používejte karafu s uzávěrem, abyste omezili přístup vzduchu k vínu. Karafu uzavřete ihned, co víno přelijete.


Gratulujeme, dekantace je hotová. 

Podle typu a věku vína můžete přistoupit rovnou k jeho servírování, často se ale víno nechává ještě pár hodin v dekantéru dýchat, než se začne podávat (viz níže).

I když je víno z lahve přelité, bývá dobrým zvykem nechávat lahev i korek na stole, aby hosté viděli, co pijí. Korek nevyhazujte, kdyby bylo náhodou třeba přelít víno zpět do lahve a pošetřit jej ještě na později.

Naše nabídka archivních vín.


Jaká vína dekantovat? Je to trochu chemie

Tradičně se dekantovala pouze zralá červená vína starší 10 let s cílem zbavit je usazenin a jemně provzdušnit. 

Dekantace však prospívá i mnoha mladším červeným vínům, protože lehké provzdušnění může tato vína zjemnit, zakulatit a otevřít nové vůně a chutě. Působení kyslíku totiž spaluje oxid uhličitý přítomný ve víně a pomáhá tak k lepšímu rozvoji buketu.

I když se dekantují většinou vína červená, pravda je, že vhodnost k dekantaci určuje u vína v první řadě jeho stáří a struktura spíše než barva. Můžete tak dekantovat bílá, červená a dokonce i růžová vína.

Konkrétně bílé víno se dekantací takzvaně “nadechne” a provzdušní, čímž se uvolní některá skrytá aromata, nebo naopak vyvanou sirné sloučeniny, tzv. merkaptany, které některá bílá vína obsahují.


Šumivá a nejarchivnější vína se k dekantaci nehodí

Jako chutná sodovka bez bublinek mdle, tak i šumivá vína by se neměla dekantovat, protože provzdušněním své bublinky ztratí. A šumivé víno připravené o bublinky, to zkrátka není ono… 

Není to ale železným pravidlem - v některých případech se může krátce dekantovat například šampaňské, aby se agresivita bublinek zmírnila. Názory na takovou dekantaci se ale názory odborníků liší.

Také velice stará archivní vína (typicky 40 let a více, patřící mezi nejdražší vína na světě,) se k dekantaci nehodí. Přílišný kontakt se vzduchem takovým vínům nesvědčí a jejich přelévání by mohlo narušit delikátní rovnováhu chutí. 

Taková vína se před podáváním nechávají několik dnů prostě stát, aby se sediment usadil, dále se ale nedekantují.


Dekantace červeného versus dekantace bílého vína

Dekantace červeného vína (a jaký dekantér na víno zvolit)

        Снимок экрана 2023-07-07 в 14.00.48.png


Červené víno se dekantuje nejčastěji, protože má typicky silnější taniny a obsahuje nejvíce kalu a sedimentů. 

Ideální dekantér pro mladší červené víno by měl mít užší, delší hrdlo a nižší základnu. Přílišné provzdušnění není u tohoto typu vína žádoucí, víno by se mělo nalévat po skle a nemělo by příliš stříkat.

Pokud dekantujete těžší červené víno, kterému trocha provzdušnění prospěje, můžete použít dekantér s širším dnem. Střední a lehčí červená vína pak můžete podávat ve středně velkém, respektive menším dekantéru.

Doporučený výběr vín našimi sommeliery.

Dekantace bílého vína

        Снимок экрана 2023-07-07 в 14.04.51.png


Bílá vína se dekantují mnohem méně často oproti vínům červeným. Někteří odborníci jsou dokonce proti jejich dekantaci a argumentují tím, že víno při ní ztrácí svěžest a ovocné tóny. Většinový názor je ale takový, že přinejmenším některým bílým vínům tento proces může významně prospět.

Jelikož hlavním účelem dekantace bílého vína není odstranění sedimentů, které bílá vína skoro neobsahují, nýbrž právě provzdušnění, je vhodnější volit dekantér s širokým dnem, aby došlo právě k většímu kontaktu vína se vzduchem.

Předplatné vína, přístup k těm nej vínům. Doporučení, degustace, tajné slevy, výprodeje. A mnohem více. To vše vás čeká, stanete-li se členy našeho EASY WINE věrnostního programu. Tak na co ještě čekáte? Přihlaste se o své místo hned teď.

(Vstoupit do programu)


Jak dlouho by se mělo víno v dekantační karafě nechávat před podáváním?

Víno mladší 5 let můžete dekantovat (ale nemusíte). V případě dekantace jej nechte v dekantéru odpočívat zhruba 4 hodiny, což napomůže zjemnit příliš intenzivní chuť a zformovat tělo vína.

Vyzrálejší vína ve věku 6-10 let nechávejte po dekantování vydýchat zhruba 1-2 hodiny a poté podávejte.

Víno starší 10 let dekantujte jemně a opatrně a nenechávejte jej okysličovat příliš dlouho, protože riskujete, že tím ztratí aroma a přijde o svou kvalitu.

Pozor, výše uvedené platí pro vína červená! Bílé víno nenechávejte po dekantaci stát příliš dlouho, doporučujeme je servírovat 5-15 minut poté.


Závěrem

Dekantace vína není jen divadelní rituál pro hosty. Má nejen svá přesná pravidla a postup. Má i skutečný význam pro požitek a zlepšení chuti daného vína. Dobře provedená dekantace může víno zjemnit a odemknout nové chutě a vůně, které byste při prostém přelití vína z lahve do sklenice nepostřehli. 

Pokud tedy manipulujete s kvalitním archivním vínem, nikdy tento úkon nepodceňujte!

Sháníte kvalitní víno levně? Pak si nenechte ujít náš věrnostní program! Slevové body jako dárek, cashback z jednoho nákupu na nákup další, a tím větší slevy, čím více dobrého vína nakoupíte. Využijte tuto nabídku co nejvíce!


(Více o věrnostním programu)


Buďte v trendu!

Buďte první, kdo od nás dostane užitečné informace z našeho blogu


Sledujte blog DGW