Červené
Bílé
Růžové
Šumivé
Portské
Druh
Cena
Cenové rozpětí
130 Kč 9 335 Kč
Odrůda
Obsah cukru
Ročník
Ročník
2005 2023
Země
Párování
Vůně
Dubový
Černé ovoce
Červené ovoce
Zemité
Koření
Ovoce
Citrus
Microbio
Stárnutí
Květinový
Rostlinný
Oblast
Styl

Růžové víno (Rosé) – Jak se vyrábí a jaká je jeho výjimečná osvěžující chuť

V současné době stále více roste obliba růžových vín pro svou lehkost, svěžest a hravost. Nabídka sice není tak široká, jako u vín bílých a červených, ale kvalitou rozhodně za nimi nepokulhává. Růžová vína jsou většinou určena ke konzumaci maximálně rok po sklizni. Narazit ale můžete také na růžové víno (Rosé) vhodné k archivaci.

Ochutnat růžové víno znamená poznat skutečný svět vinařů. Pomůžeme vám najít skutečnou kvalitu přesně pro vaše chuťové buňky. 

(Chci si vybrat růžové víno)


Růžové víno: Přehled a historie

O tom, že růžové víno není výdobytkem moderní doby svědčí fakt, že ho měli v oblibě už staří Řekové. Víno bylo tehdy běžnou součástí každého dne. Pilo se nejen k jídlu, ale také se s jeho pomocí dodržoval celodenní pitný režim. Největšího rozkvětu vinařství došlo ve Francii v 17. století. Například v Bordeaux se vyráběla vína od tmavě růžové až ke světlým odstínům. 

Ve střední Evropě se růžová vína vyznačují výraznější ovocnou chutí s převládajícími tóny malin a jahod. Hledáte-li lehké růžové víno, pak sáhněte po Modrém portugalu či Svatovavřineckém. Kořenitější chuť a vůni najdete u Frankovky a Zweigeltrebe. Vyzkoušet také můžete náš set vín.

Zde je sekci námi vybraných růžových vín.


Odrůdy hroznů pro růžové víno

Pro výrobu kvalitního růžového vína je pochopitelně důležité najít vhodnou odrůdu hroznů. Mezi skutečnými znalci jsou nejvíce oceňovány především tři odrůdy. 

Syrah

Velice stará původní tradiční francouzská odrůda, které se dosáhlo křížením odrůd Mondeuse Blanche a Dureza. Vzhledem k tomu, že odrůda Syrah roste na 190 000 hektarech vinic, patří mezi nejvíce rozšířené odrůdy v celosvětovém měřítku. 

Charakteristika vína

Odrůdy Syrah vynikají typicky hlubokou intenzivní barvou. Aroma připomíná tmavé peckové ovoce, černý pepř, lékořici, fialky a luční květy. Některá vína Syrah mají dobrý potenciál a jsou vhodná i pro archivaci na deset i více let.


Grenache 

Další velice rozšířenou odrůdou je Grenache. Ke svému zrání potřebuje horké a suché podmínky v pozdním létě. Ty jsou dokonale splněny na jihu Francie, ve Španělsku nebo na Sardinii. Vína odrůdy Grenache mají nízký obsah tříslovin, kyselin a barviv. Proto jsou většinou ve směsi s výraznějšími odrůdami.

Charakteristika 

Aroma vína Grenache v sobě nese stopy jahod, malin a jemného bílého pepře. Vyniká pikantní chutí a relativně vysokým obsahem alkoholu. Vzhledem k tomu, že mají vína Grenache sklon k oxidaci, nejsou vhodná pro archivování.


Primitivo

Za náročnější odrůdu z Itálie by mohla být považována odrůda hroznů primitivo, ze které se vyrábějí červená vína. Primitivo je známé svou náročností na pěstování, rozhodně nepatří mezi silné odrůdy. Je náchylné na jarní mrazíky, sucho nebo plísňová onemocnění.

Charakteristika

Aroma Primitivo připomíná třešně, borůvky, ostružiny, švestky a maliny. Mezi těmito ovocnými vůněmi se objevuje skořice, šafrán, hřebíček a tóny lékořice. Chuť je plná až robustní a také má vyšší obsah alkoholu.

Svět vín je velice bohatý a stojí za to vsadit především na kvalitu. Vyzkoušejte naše růžová vína a rozšíříte si životní obzory. 

(Zobrazit nabídku růžových vín)


Chuťové profily růžového vína

        0 5 (1) (1).jpg


V porovnání s bílými a červenými víny je různorodost růžových vín mírně omezena. Přesto je jich bohatá škála a vybrat si lze v katalogu vín podle specifických chutí a vůní. Volit můžete vína ovocitá, květinová, kořenitá nebo bylinná. Mnoho lidí se domnívá, že růžové víno je něco mezi červeným a bílým. Je to velký omyl. Růžové víno má své specifické vlastnosti a oceňuje se na něm především jeho osvěžující a příjemně šťavnatá ovocná chuť.


Jak se vyrábí růžové víno

Podle vinařů je výroba růžového vína náročným procesem, který vyžaduje přesné dodržování daných zásad. Pokud se povede, pak to stojí za to. O růžovém víně se říká, že svůj život začíná jako červené víno, ale poté žije jako bílé víno.

Macerace 

Růžové víno (rosé) se vyrábí z odrůd modrých hroznů metodou kratšího naležení rmutu (rozemletých hroznů). Rmut se nechává naležet většinou pouze čtyři až šest hodin. Tím se ze slupek uvolní pouze potřebné množství červeného barviva.

Odstraňování slupek a pevných částic

Nastává proces lisování, během něhož se odděluje tekutina (mošt) od slupek a jiných pevných částí. Pak je s vínem pracováno podobně, jako při výrobě vína bílého.

Fermentace

Přichází nejdůležitější fáze celého procesu. Při fermentaci dochází k přeměně jednoduchých cukrů na alkohol a oxid uhličitý. Mošt vinné révy se tak proměňuje na víno. Nejprve prochází mošt bouřlivým kvašením, které trvá tři až čtyři dny.

Zrání

Ve chvíli, kdy se veškerý cukr v moštu přemění na alkohol, pročistí se kal a víno už je na cestě ke svému zrození. Doba zrání vína závisí na jeho druhu a odrůdě. Obecně platí, že růžové víno zraje pouze krátce a už po šesti až osmi týdnech se může lahvovat.

Jak vznikne víno Cuvée

Termín „cuvée“ je ve vinařském světě známý a v překladu z francouzštiny znamená nádrž nebo káď. Proces je založen na společném zpracování odrůd hroznů, moštů nebo již hotových vín. V minulosti dostalo víno Cuvée tak trochu nelichotivou pověst díky nesolidním vinařům, kteří se smícháním různých druhů vín zbavovali nekvalitních produktů. 

Správně by si měl vinař vyhrát s chutěmi a vůněmi a scelovat tak pouze taková vína, která se k sobě skutečně hodí. Při výrobě vína Cuvée se potlačí nedostatky jedné odrůdy a vyzdvihnou výhody druhé. Výsledné víno má být tedy chuťově na vysoké úrovni a rozhodně se nesmí jednat o žádný „bolehlav“.

Ochutnejte víno z našich sklepů. Nabízíme pouze prvotřídní kvalitu pro každou příležitost. 

(Vyzkoušejte růžové víno)


Co je to klaret

Víno klaret se vyrábí odlišnou technologií nežli klasická vína. Modré hrozny jsou hned lisovány a při další výrobě víno nepřijde už do styku se slupkami. Tím pádem se do něho neuvolňuje žádné další červené barvivo. Podle toho, jak rychle tento proces proběhne, je víno více či méně růžové. Vůně je díky tomuto unikátnímu procesu extrémně intenzivní a působí příjemně šťavnatým hravým dojmem, které vybízí k dalšímu doušku. Samotná chuť má silný ovocný charakter a je lahodně nasládlá.


Růžové víno a gastronomie

Víno a jídlo k sobě odjakživa patří. Po staletí lidé testovali, které víno se ke kterému pokrmu hodí, aby došlo k dokonalé souhře. Růžové víno se dobře snese se všemi jemnými pokrmy, mezi které patří především ryby, zeleninové polévky a lehké úpravy drůbežího masa. Pokud hledáte vhodný aperitiv, pak jsou ideálním řešením suchá růžová vína a šumivá rosé. 

S těmito druhy se dokonale shodnou paštiky, uzeniny a jiné drobné chuťovky. Přesto, že je rosé víno lehkého charakteru, můžete ho bez problémů nabízet k výrazně kořeněným pokrmům indické nebo thajské kuchyně. Dokonalé spojení vytvoří také s grilovaným masem. Využijte naši promo akci a ušetříte za kvalitní víno.

Jedinečná nabídka růžových vín.


Růžové víno ve světě módy a kultury

Víno se objevuje v mnoha uměleckých dílech. Ať už je to malířské umění, literatura nebo svět módy. Je to dáno tím, že víno není považováno za alkoholický, ale božský nápoj. Jeden zajímavý průzkum prokázal, že zvukový doprovod dokáže nastavit vnímání chuti vína. Například k vínu Cabernet Sauvignon pouštěli degustátorům říznou a hudbu. 60 % testovaných víno vnímalo jako robustnější a mohutnější.

V rámci kategorie vám nabízíme tyto růžová vína.


V čem tkví jedinečnost růžového vína

        Снимок экрана 2023-07-07 в 14.24.13.png


Odpovědět na otázku, v kterých bodech je růžové víno výjimečné, není tak lehké. Od bílých a červených se odlišuje v jednom zásadním hledisku. A to v široké paletě barevných odstínů, které se pohybují od světle růžové čiré až po měděnou, lososovou, malinovou, korálovou, meruňkovou, starorůžovou a třešňovou. Do růžového vína by neměly pronikat nahnědlé tóny. Ty by dokazovaly špatnou kvalitu vína. 

Růžové víno v současné době prochází svou renesancí. Oblíbené je nejvíce u mladých lidí, protože je znakem lehkosti a zábavy. Zprvu ho nejvíce pily především ženy. Dobrou zprávou je, že mu přicházejí na chuť i muži všech generací a využívají výhodné předplatné vín. Víno rosé se tak stalo symbolem letních party a stále se objevují nové recepty na letní koktejly a drinky s touto nezbytnou ingrediencí.

Nevíte, jaké růžové víno vybrat na váš stůl? Poradíme vám a pomůžeme s objednávkou. 

(Objednat růžové víno)

Buďte v trendu!

Buďte první, kdo od nás dostane užitečné informace z našeho blogu


Sledujte blog DGW