Červené
Bílé
Růžové
Šumivé
Portské
Druh
Cena
Cenové rozpětí
130 Kč 9 335 Kč
Odrůda
Obsah cukru
Ročník
Ročník
2005 2023
Země
Párování
Vůně
Dubový
Černé ovoce
Červené ovoce
Zemité
Koření
Ovoce
Citrus
Microbio
Stárnutí
Květinový
Rostlinný
Oblast
Styl

Víno jako dárek - Poradíme vám nejlépe, jak jej vybrat pro každou příležitost

Poměrně velká část obyvatel Evropy má v sobě geny barbarů, kteří vyplenili Řím  Právě zanikající civilizace antického Řecka a Říma jim však nechala víno jako dárek, a jakkoliv si barbaři podmanili římská území, víno si podmanilo je. Možná právě díky němu se nakonec podařilo vzkřísit Evropu z trosek po staletích bojů. Jak bylo v historii dostatečně prokázáno, darovat víno se hodí v každé situaci a automaticky se k němu sahá při rozličných příležitostech. Jak se to dělá s citem a šmrncem, vám rádi ukážeme.

Pokud už máte jasnou představu, co chcete darovat, vybírejte z naší bohaté nabídky. 

(Chci si vybrat víno)


Vína vhodná jako dárky k různým příležitostem

Existuje nějaký druh vína, který je v jistých významných okamžicích vhodnější než jiné? Kromě obligátního šumivého vína (mylně bývá každé označováno jako šampaňské) na novoroční přípitek nebo křest něčeho nového (tam se ale stejně rozlije) vlastně ani ne. Spíše bychom mohli mluvit o univerzálních značkách, jež jsou použitelné kdykoliv pro kohokoliv. 

Zde však hrozí riziko předvídatelnosti a průměrnosti ve stylu “nepotěší, neurazí”. Jenže dárkem chceme ohromit, příjemně překvapit a způsobit, že zůstane dlouho v paměti obdarované osoby.  A to - v případě vína - i tehdy, pokud ho sama nakonec osobně nevypije. Jak se vybírá něco extra? 

Obecně platí tato zásadní pravidla:

       1. Zakoupené víno musí být exkluzivní a speciální, takže se obloukem vyhněte supermarketům, i kdyby zrovna měli něco celkem přijatelného v akci. Víno jako dárek  se pořizuje buď ve spřáteleném vinařství, nebo v e-shopech, kde mají velice zajímavý výběr z celého světa.

       2. Darovaná láhev má být opatřena příběhem. Pokud možno formou věnování nebo alespoň ústně při předávání podejte informaci, co bylo impulsem pro konkrétní nákup či jaké má víno pojítko s obdarovanou osobou. 

       3. Jako kupující se musíte alespoň trochu praštit přes kapsu. Žádná horentní suma v řádu tisícovek, ale pár stovek za originální kvalitu byste zaplatit měli. Je sice pravda, že do jisté míry platíte u dražších vín už za značku (např. u pravého šampaňského), ale chuť a celkový charakter špičkového nápoje s přívlastkem jsou natolik jiné, že lze bez nadsázky říci, že kdo zná víno pouze z tradičních nákupních prostor, neví o něm vůbec nic. 

Nikomu neříkejte, že s tím počítáte, ale při oslavách je velká naděje, že víno bude otevřeno a společně vypito, a tak budete mít možnost ochutnat něco jedinečného, co byste si sami pro sebe zdráhali koupit. 


  • Víno k narozeninám - proč ne podle horoskopu? 

            Снимок экрана 2023-07-07 в 17.04.47.png


V ročních cyklech se opakující narozeninové oslavy mohou být pro příbuzenstvo noční můrou: Co mu (jí) koupíme letos? Lahvinka vína je dobrý nápad, musí být ale zvolena ad personam. Volit víno podle oblíbeného jídla může být alternativa, ale proč pořád předjímat, co kdo bude jíst, chuti se přece rády mění. Znamení zvěrokruhu korespondující s charakterovými vlastnostmi jsou originální nápad - najít nějaké styčné body s povahou jubilanta bude snadné, horoskopy se také píší tak, aby se v nich mohl najít každý. 

  • červená vína pro ohnivá znamení

Ohnivě rudé tóny červeného vína potěší každého Berana, Lva  či Střelce, zvlášť když vyberte nějaké sofistikované cuvée (to je víno vyrobené ze směsi několika odrůd za účelem získání specifických vlastností).

  • bílá či růžová vína pro znamení vody

Průzračná, lehká  a tropickým ovocem vonící vína jsou jako stvořená pro Raky, Štíry a, Ryby, protože chuťově dovedou překvapit. Divili byste se, co udělá s obyčejným Chardonnay zrání ve vypáleném sudu (tzv. barrique).

  • šumivá vína pro znamení vzduchu

Kdy jindy by Blíženci,  Váhy  či Vodnář  měli okusit pravé Champagne než o svých narozeninách? Nebo alespoň sekt či stále oblíbenější italské frizzante?  

  • portské víno pro zrozené ve znamení země

O silných sladkých portských vínech se říká, že jsou zemitá, takže ideální pro Býky, Panny nebo Kozorohy. 


  • Víno jako svatební dar

Vlastních svateb zažije běžný smrtelník mnohem méně než narozenin, takže by to chtělo koupit nebo opravdu mimořádného. 

Záleží na naturelu novomanželů, jestli ocení lehce ironické panenské víno (to je první sklizeň na nové vinici, kde je půda plná všech živin), ledové, slámové nebo výběr z cibéb (hrozny z přezrálých, nebo dokonce ušlechtilou plísní napadených bobulí, které dosahují mimořádné cukernatosti). Rozhodně by to mělo být něco silnějšího a sladšího na povzbuzení vášně - barvou nejlépe vyhovuje červené víno.

Zamyslete se nad tím, jaké víno se hodí k tomu, koho chcete obdarovat. Vsaďte na svoji intuici, s konkrétní značkou vám rádi pomůžeme. Vyberte si víno u nás. 

(Mám zájem o nákup vína)


  • Víno jako dar k výročí

Nejčastější oslavy výročí se vztahují k roků stráveným společně od svatby, Proto se nejlépe hodí zvolit přívlastky pozdní sběr, výběr z hroznů či výběr z bobulí a nebo nějaké kvalitnější a dražší slámové víno. Pěkně to koresponduje s tím, jak vztah manželů postupně zrál a co kvalitního nakonec vydal. Protože ale roky běží, možná bude vhodnější preferovat nějaké luxusnější bílé víno - k výročí se totiž hodní něco výjimečného. 

Prohlédněte si naše tipy na dárky:

SEKCE DOPORUČENÁ VÍNA Z KATEGORIE


  • Víno jako firemní dárky

Jako pozornost pro obchodní partnery se vyplatí vsadit na osvědčená jména - vybrat všeobecně známou a celosvětově rozšířenou odrůdu z věhlasného vinařství ”vytuněnou” nějakým luxusním přívlastkem, např. pozdní sběr nebo barrique. Zkrátka aby pochopil, že dostal výjimečnou kvalitu i ten, kdo vínu příliš nerozumí. Chuť ale ať je jemná, vyhněte se přílišné aromatičnosti a kořeněnosti. Nějakou raritní specialitu pro fajnšmekry si raději nechte pro kamaráda vinaře, který ji ocení a společně s vámi si o ní při ní popovídá. 


  • Víno jako dárek k Vánocům


        Снимок экрана 2023-07-07 в 14.49.48.png

Existují speciální vánoční balíčky, které obvykle evokují zimní atmosféru a silvestrovskou atmosféru, a tomu odpovídá jejich obsah - několik lahví červeného a obligátní sekt na silvestrovskou párty. Protože se ale na Vánoce každý předem zásobí (možná je i přepitý adventních svařáků) a nečeká až na to, co přistane pod stromečkem, ideální je pořídit mu předplatné vína, ať si vybírá kdykoliv během roku, co právě potřebuje. 

Rádi vám ochotně poradíme jaké vybrat víno k různým příležitostem. Nakupujte u nás pro sebe i své blízké.

(Chci si prohlédnout kompletní nabídku vín)


Jak to má víno s pohlavím - existují pánské a dámské značky? 

Všichni lidé nejsou stejní a všechna vína také ne. I když se mohou vyskytovat výjimky, dá se s velkou mírou pravděpodobnosti určit, čím se trefit do noty muži a čím zase ženě. 

  • Jaký druh vína pro ženu

Když se porozhlédneme po osazenstvu cukráren, je jasné, které pohlaví je víc na sladké.  Ženy jsou paradoxně zároveň posedlejší dietami a počítáním kalorií, takže pro dámy něco sladšího, bílého a s bublinkami. Především mladší ročníky by mohlo potěšit elitní jakostní růžové víno. Nebo organické či biodynamické víno pro manželku. 

  • Jaký druh vína pro muže

Na drsnější polovičku lidstva zbývají vína červená, vhodná obzvlášť pro ty, co nepohrdnou pořádným hovězím steakem. Takové pravé burgundské červené je ve světě znalců pojem a o něco vyšší obsah alkoholu způsobí, že i polosuchá či polosladká vína chutnají pořádně chlapsky. O sladkém portském ani nemluvě, vždyť se jím posilovali legendární Dumasovi mušketýři. 

Ať volíte podle pohlaví nebo zvolíte jiné kritérium, u nás si určitě vyberete.  Objednejte různá vína z naší nabídky. 

(Mám zájem o nákup vína)


Další osvědčené tipy při výběru vína jako dárku

Pokud vás stále při nabídce e-shopů nebo vinařství přechází z množství lahví zrak, využijte možnosti zakoupit “pouze” předplatné vína, tak se zbavíte odpovědnosti (přehodíte ji na nás). Nebo vsaďte na prověřený algoritmus:

  • S bílým je pravděpodobnost úspěchu větší

Podle statistik dává bílému přednost až 70 % konzumentů. Naděje na trefení se do gusta máte tedy s bílým vyšším, obzvlášť když cílem bude dáma. 

  • Z neznámého mají lidé strach, ale zároveň přitahuje

Proti oblíbeným odrůdám jako jsou Modrý Portugal, Ryzlink vlašský, Chardonnay, Sauvignon nebo Merlot apod. nebude určitě nikdo nic namítat. Netradiční odrůdy (Aurelius, Neronet, Alibernet) nebo roztodivná cuvée zase mohou vzbudit pozornost. Vděčné je pořídit set vín, kde je od každého něco. 

  • Některá místa mají prostě zvuk

Vyberte napříč světadíly a zeměmi, exotika přidá vínu na exkluzivitě. Nespálíte se s nápoji z vyhlášených oblastí (Francie vede) nebo vinařství, dobrým vodítkem mohou být aktuální medaile a ocenění. 


Mezilidské vztahy nejsou ideální - my to víme a víno to ví také

Jak již bylo řečeno, víno má tu vlastnost, že dovede lidi spojovat. Ne všechny rodinné oslavy jsou takové, jak se ukazuje v reklamách, setkávají se tam lidé s pocity křivd a nedořešenými konflikty nebo nedorozumění. Přijít s darovanou lahví vína je první krok s uzdravení atmosféry. Dobré víno obstará konverzaci na tak dlouho, dokud se neprolomí ledy. Do té doby můžete zkoumat jeho barvu, vůni, lesk,  buket a chuť. 

Při volbě vína pro osobu, kterou chcete obdarovat, vám přejeme šťastnou ruku. Budete-li potřebovat radu, jsme tu pro vás. Nakupujte u Drink Good Wine. 

(Vybrat víno jako dárek)

Buďte v trendu!

Buďte první, kdo od nás dostane užitečné informace z našeho blogu


Sledujte blog DGW