Červené
Bílé
Růžové
Šumivé
Portské
Druh
Cena
Cenové rozpětí
130 Kč 9 335 Kč
Odrůda
Obsah cukru
Ročník
Ročník
2005 2023
Země
Párování
Vůně
Dubový
Černé ovoce
Červené ovoce
Zemité
Koření
Ovoce
Citrus
Microbio
Stárnutí
Květinový
Rostlinný
Oblast
Styl

BIO víno - seznamte se s trendem ekologických vín a s jejich druhy

Pěstování a zpracování hroznů v souladu s principy udržitelného zemědělství, bez použití umělých hnojiv, pesticidů, herbicidů a dalších chemikálií. Výsledkem takového procesu je BIO víno. Pojďte se s konceptem produkce takových vín seznámit a objevte různé typy ekologicky vyráběných vín i jejich charakteristiku!

Při hledání kvalitního bio vína nevynechejte naše promo akce. Můžete, tak přijít k vynikajícím vínům s velkými u slevami!


(Vybrat slevu)


Organické víno, jeho charakteristika a zásady jeho pěstování

Organické víno je v zásadě takové víno, které bylo vypěstováno v souladu se zákonnými ekologickými normami. Tyto normy se nicméně mohou lišit stát od státu, takže je možné, že víno s certifikací “organické” v jedné zemi by v jiné zemi tuto nálepku nezískalo. 

Organická vína jsou v EU označena certifikátem “EU Organic”. Tento certifikát znamená, že pochází z hroznů pěstovaných organicky, při výrobě nebyla použita žádná umělá aditiva a obsah siřičitanů nepřekračuje 100 PPM (částic na milion) u červeného vína. Pro bílá vína je tato hranice stanovena na 150 PPM.


Víno bez siřičitanů

Jedním z hlavních kritérií “organičnosti” vína je používání nebo nepoužívání konzervantů při jeho výrobě, řeč je zejména o oxidu siřičitém a siřičitanech. 

Např. v USA nezíská certifikát “organické” žádné víno, které siřičitany obsahuje, v EU jsou normy o trochu volnější a omezené množství siřičitanů se u vybraných vín může objevit, jak jsme uvedli výše.

Siřičitany jsou nicméně kritickým komponentem pro dlouhodobé zrání vína a jeho archivaci. Organická vína bez siřičitanů jsou proto typicky určena k rychlejší konzumaci, maximálně několik let po jejich lahvování. 


Hrozny pěstované organicky

Vedle využití konzervantů by měla být organická vína definována také způsobem jejich pěstování. Na vinohradu by se neměly používat pesticidy, herbicidy, fungicidy ani chemická hnojiva. 

Místo nich se používá domácí kompost a certifikovaná organická hnojiva. Ochrana proti škůdcům se pak řeší například výsadbou krycích rostlin spolu s vinnou révou. Tyto rostliny mají nalákat užitečný hmyz, včely a ptáky kteří případné škůdce vyhubí, a zároveň přispějí k druhové pestrosti dané lokality. Plevely se sekají ručně a nehubí herbicidy. 


Výhody organického vinařství pro životní prostředí

        Снимок экрана 2023-07-07 в 15.02.06.png


Přínosů, které má tento způsob pěstování vína pro životní prostředí, je vícero:


  • Nižší spotřeba vody. Půda, na které se hospodaří v souladu s pravidly organického zemědělství, lépe zadržuje vodu a její spotřeba je tak nižší než na běžném vinohradu.

  • Chemikálie, užívané při standarní výrobě vína, se vsakují do půdy, nebo je deště splachují ze strání do potoků a řek. To se u organického pěstování vína neděje.

  • Organické vinohrady překypují životem, poskytují útočiště mnoha živočišným druhům a přispívají tak ke krajinné pestrosti.

  • Organické zemědělství obecně nevyčerpává půdu a brání její erozi.


Chuť organického vína

Teď si jistě řeknete, že ekologie je hezká věc, ale jak taková vína potom ve skutečnosti chutnají? Jak se srovnávají s klasickými víny? Na otázku chuti neexistuje nikdy jasná odpověď, protože chuť je ryze subjektivní záležitostí. 

Objektivně ale organická vína obsahují více živin a antioxidantů díky kvalitě půdy, na níž jsou pěstována. Typicky mívají také nižší obsah cukrů. To je činí nejen zdravějšími, ale promítá se i do jejich chuti. 

Nehledě na to, že tato vína neobsahují stopy pesticidů a dalších chemikálií, které si do běžných vín i přes všechna opatření nachází cestu a mohou jejich chuť negativně ovlivnit. 

A pokud to s pitím přeženete, může vás těšit i to, že díky nízkému obsahu siřičitanů je kocovina po organickém víně mnohem mírnější…

I kvalita organických vín ale samozřejmě kolísá - najdete mezi nimi jak vína excelentní, tak vína mdlá a nevýrazná. Nezáleží totiž jen na způsobu pěstování, ale i na místních podmínkách, typu révy a především umění konkrétního vinaře. 

Organická vína mají zkrátka stejné spektrum chutí a kvalit jako vína jakákoliv jiná - pouze s přidanou hodnotou ekologického přístupu.

S naším věrnostním programem můžete nakupovat ta nejlepší vína levněji, než kdy jindy. S každou útratou je váš příští nákup levnější, a extra slevové body dostáváte pravidelně gratis! Pojďte se zaregistrovat!


(Chci slevu na víno)


Biodynamické víno

Principy biodynamického pěstování vína hraničí s ezoterikou a okultismem a bývají označovány jako pseudověda. Vína, která jsou výsledkem tohoto procesu, jsou ale přesto velmi chutná a zajímavá.

Biodynamická metoda zemědělství předchází principy moderního organického zemědělství - i když s nimi sdílí mnoho styčných bodů. 

Zformuloval ji rakouský okultista a ezoterik Rudolf Steiner ve 20. letech 20. století. Biodynamický přístup se neomezuje pouze na vinařství, ale na hospodaření a farmaření obecně. 


  • Biodynamické hospodářství je vnímáno jako organická, plně soběstačná jednotka, produkující hnojivo, krmivo i potravu sobě i okolí, bez nutnosti cokoliv přidávat zvenčí. 

  • Výroba biodynamického vína je tedy pouze jen jednou z mnoha součástí komplexního biodynamického hospodářství. To zahrnuje i pěstování dalších plodin, chov zvířat, potažmo rybníkářství apod.

  • Podobně jako organické zemědělství biodynamické zemědělství odmítá využívání herbicidů, pesticidů a dalších chemikálií.

  • Aby bylo víno označeno jako biodynamické, potřebuje k tomu příslušný certifikát. Tyto certifikáty vydávají dva řídící orgány - Demeter International a Biodyvin.


Ezoterický rozměr biodynamického pěstování vína

Kromě důrazu na soběstačnost a ekologii se biodynamické hospodářství vyznačuje i ezoterickým rozměrem. 

Sázení, hnojení, stříhání a sklizeň se zde řídí lunárními a planetárními cykly a takzvaným biodynamickým kalendářem. Každý den podle biodynamického kalendáře navíc koresponduje s některým ze čtyř živlů - ohněm, vzduchem, vodou a zemí a tomu se musí přizpůsobit i konkrétní práce.

Vedle tohoto astrologického tempa prací jsou součástí biodynamického zemědělství i poněkud prazvláštní rituály. 

Například plnění kravských rohů, zvířecích lebek nebo vnitřností nejrůznějšími substancemi jako hnůj, květy řebříčku či dubová kůra. A jejich zakopávání a opětovné vykopávání v určené časy s cílem probudit přírodní nebo kosmické síly v půdě.

Na rozdíl od organických postupů nemá tento magický aspekt biodynamického zemědělství přirozeně žádnou vědeckou oporu.


Chutnají biodynamická vína jinak než organická?

        Снимок экрана 2023-07-07 в 15.04.09.png


Promítá se při tom všem mystický aspekt pěstování vína i do jeho chuti? Odpovědí zde bude zřejmě strohé Ne. Jsou proto biodynamická vína špatná? Také ne.

Odhlédneme-li totiž od ezoterického aspektu hospodaření, vychází biodynamická vína v podstatě z podobných podmínek, jako vína organická. 

Důraz na přírodní hnojiva, biodiverzitu, šetrnost k přírodě a udržitelné postupy jsou zde společné. To přispívá i k vyšší kvalitě půdy, která se následně  otiskne i do chuti výsledného produktu.

Milujete víno, ale vybrat tu správnou lahev je pro vás dřina? Využijte naše předplatné vína a staňte se členem našeho programu EASY WINE, které spojuje láska k tomuto moku. Věrnostní programy, degustace, vinařské cesty, doprava zdarma, doporučení a přístup k TOP vínům - to vše vás čeká.


(Chci věrnostní program)


Co je naturální víno?

Naturální neboli přírodní vína se vyznačují tím, že se nechávají volně fermentovat s přírodními kvasinkami, tj. žádné dodatečné kvasinky se do nich nepřidávají. Také způsob jejich pěstování je ve většině případů plně organický, bez přidání dodatečných siřičitanů.

Zvláštností přírodních vín je také to, že nejsou ani nijak filtrována a pročišťována. Zůstávají v nich tedy pevné látky a výsledkem je typicky zakalený vzhled. 

Přírodní vína prochází minimálními úpravami. Nehodí se tedy pro dlouhodobé skladování a archivaci. Také se vyrábí v menším množství než vína běžná. 

Co se týče jejich chuti, mají přírodní vína až na výjimky méně ovocný a více kvasnicový profil. Také bývají poněkud kyselá. I tak ale narazíte na přírodní vína ovocnějšícho charakteru

Co se klasifikace týče, takzvaná přírodní vína žádný certifikát o jejich “přírodnosti” nemají. Většinou pochází z organicky pěstovaných hroznů, ale není to pravidlem ve 100% případů. 

Pokud tedy chcete mít jistotu, že je vaše přírodní víno zároveň organické (případně biodynamické), zajímejte se především o jeho původ a vinařství, z něhož pochází.


Organická, biodynamická a přírodní vína v kostce

Nyní tedy máte snad trochu obecnější přehled o povaze organických, biodynamických a přírodních vín. Pojďme si závěrem vše ještě jednou shrnout:


  • Definice organického vína je v různých státech různá. Typicky se ale vyznačuje šetrným pěstováním hroznů s důrazem na udržitelnost, přírodní hnojiva a biodiverzitu. Poznávacím znakem organického vína je také to, že se při jeho vinifikaci nevyužívají siřičitany a konzervanty. 

  •  Biodynamická vína jsou produkována v souladu s principy biodynamického hospodaření. To zahrnuje jak organické postupy, tak rituální a ezoterické rozměry.

  • Přírodní vína charakterizuje proces přírodního kvašení bez přidávání dodatečných kvasinek a minimum zásahů při vinifikaci, včetně filtrování a pročišťování. 

  • Certifikace a regulace organického vína zajišťují příslušné orgány, které stanovují podmínky v různých zenmích různě. v Česku platí stejná pravidla jako v EU a organická vína zde jsou označena certifikátem “EU Organic”. Certifikaci pro biodynamická vína pak udělují příslušné organizace zabývající se biodynamickým hospodařením. 

  • Chuťově bývají organická vína velmi dobrá, s vysokým obsahem antioxidantů a živin, bez stop pesticidů a chemikálií. Kvalita výsledného produktu je ale vždy individuální, podle možností a schopností konkrétního vinařství.

  • BIO vína se většinou nehodí k archivaci a zrání, právě kvůli absenci dodatečných konzervantů.


Pokud vás tedy láká možnost ochutnat organická, biodynamická či přírodní vína, směle do toho! Není lepší místo, kde začít, než je náš sortiment vín, kde najdete vše od portského vína a šumivého vína až po BIO vína. Vyberte si láhev přesně podle vaší chuti i rozmaru!


Zvolit víno



Buďte v trendu!

Buďte první, kdo od nás dostane užitečné informace z našeho blogu


Sledujte blog DGW