Červené
Bílé
Růžové
Šumivé
Portské
Druh
Cena
Cenové rozpětí
130 Kč 9 335 Kč
Odrůda
Obsah cukru
Ročník
Ročník
2005 2023
Země
Párování
Vůně
Dubový
Černé ovoce
Červené ovoce
Zemité
Koření
Ovoce
Citrus
Microbio
Stárnutí
Květinový
Rostlinný
Oblast
Styl

Zbytkový cukr ve víně: zjistěte, jak se dělí vína podle jeho obsahu

Je jasné, že všechna vína nechutnají stejně. Jedna ze zásadních složek chuti, kterou se liší, je sladkost. Čím je ovlivněna? Má ji na svědomí zbytkový cukr ve víně, který zůstal ve víně přítomen, protože se nepřeměnil na alkohol. Jak se dělí vína podle jeho obsahu a co od nich můžete očekávat, se dozvíte v následujících řádcích. 

Pokud dáváte před slovy přednost řeči svých chuťových pohárků, vyberte si z naší široké nabídky různě sladkých vín a zjistěte, které je podle vás to nejlepší.  

(Chci si prohlédnout nabídku vín)


Faktory, které ovlivňují cukernatost hroznů a obsah cukru ve víně

Víno se vyrábí z hroznů, které jsou přirozeně hodně sladké. Jejich jednoduché ovocné cukry se zázrakem zvaným fermentace neboli kvašení mění na alkohol a původní sladký hroznový mošt svou intenzivní sladkost postupně ztrácí (důkazem toho procesu je chuť burčáku se všemi jeho stádii). Co všechno se podílí na tom, kolik cukru nakonec v hotovém vínu zůstane? 

  • Odrůda hroznu
Plody některé révy jsou sladší, cukernatější než jiné, např. Muškát moravský nebo odrůdy používané při výrobě portského vína.  Nicméně rozdíl v cukernatosti odrůd není příliš výrazný. 
  • Klimatické podmínky

V bobulích se cukr tvoří fotosyntézou v době, kdy malé zelené bobulky začnou bobtnat a měnit barvu. Potom platí jednoduchá rovnice: Čím více slunce a tepla během této doby réva zažije, tím více cukru uloží do bobulí. Takže vyšší sladkost jde za teplejšími kraji. 

Hrozny se také pěstují ve zvláštních klimatických podmínkách speciálně pro výrobu vína. Z velké části mají tyto podmínky území ležící mezi 50 ° s. š  (například v Německu) a 39 ° j. š.  na Novém Zélandu a v Chile. Důležitou roli přitom hraje i kvalita a složení půdy, úroveň vlhkosti, nadmořská výška a další parametry, které spojuje pojem oblast (terroir).

Například v Indii nebo Indonésii hrozny produkují 2-3 sklizně ročně, ale nemají potřebné vlastnosti k výrobě vína nebo je velmi obtížné získat v tropických a subtropických zeměpisných šířkách, ačkoli je tam teplo a hodně slunce a vlhka.

  • Způsob a načasování sklizně

Na podzim je jedním z nejdůležitějších úkolů vinaře změřit cukernatost v bobulích, a tak rozhodnout, zda a kdy sklízet a jaké víno z toho vyrobit, podle počasí v aktuálním roce. 

  • Stáří hroznů

Podobně jako každé jiné ovoce, čím jsou hrozny vyzrálejší, tím jsou sladší. Proto se u pozdního sběru může počítat s vyšším obsahem cukru než u standardního sběru téže odrůdy. Dobrým tipem na sladkost je také nechat bobule uschnout. 

  • Kvašení - počítá se jen to, co zbude

Poslední slovo a zásadní vliv na výslednou chuť má kvašení. Ať chutná hroznový mošt jakkoliv, nejvíc záleží na tom, kolik se ho podaří přeměnit na alkohol. O tom rozhodují bakterie zodpovědné za kvašení (záleží, kdy jim dojdou síly), nebo vinař, který může kvašení zastavit. 

shutterstock_2032624451.jpg.                                    shutterstock_2239818527.jpg



Jak se měří zbytkový cukr ve víně? Doma to nezvládnete

Vinaři si sladkost hlídají během celého procesu výroby. Bobule ochutnávají, u moštu lze využít hustoměr (sladká tekutina má větší hustotu, výsledky zkresluje podíl etanolu) či refraktometr založený na vlastnostech lomu světla (je přesnější). Patří k dobrému zvyku, že výrobce uvede podíl cukru na etiketě lahve, ačkoliv to není povinnost. 

Nejvíc záleží na tom, aby vám víno chutnalo a vytvářelo harmonický celek s jídlem, které právě konzumujete. Vybírejte napříč všemi kategoriemi, v naší nabídce chutná každé víno jinak, ale všechna dobře. 

Nebojte se vyzkoušet víno podle obsahu cukru, rádi vám pomůžeme s výběrem vhodných vín.

(Vybrat si víno)


Dělení vín podle zbytkového cukru: Proč je důležité?  

Podíl cukru ve víně je ale důležité kritérium, podle kterého si kupující nápoj vybírá. Základní dělení na bílá vína na jedné straně a  červená vína na straně druhé, popřípadě ještě růžová vína je totiž příliš primitivní a vágní. 

Z hlediska množství přítomného cukru se vína dělí na 

  • suchá

  • polosuchá

  • polosladká

  • sladká

A aby toho nebylo málo, šumivé víno (pro svou sladkou chuť oblíbené zejména dámami) se klasifikuje hned do sedmi skupin: 

  • extra brut/zvláště tvrdé

  • brut nature/přírodně tvrdé

  • brut/tvrdé

  • extra dry/extra sec/zvláště suché

  • sec/dry/suché

  • demi sec/medium sec/ polosuché

  • doux/sweet/sladké

Náš obchod specializovaný na prodej vína Praze má v sortimentu mnoho druhů a variant. Vlastnosti každé značky  jsou vyčerpávajícím způsobem uvedeny v popiscích. 

  • Suchá vína

V rámci kategorie suchých vín můžeme doporučit:

SEKCE DOPORUČENÁ VÍNA Z KATEGORIE

Za suchá vína se považují vína s obsahem cukru 0 - 4 g/l, případně až do 9 g/l, je-li však dodržena podmínka, že rozdíl cukru a kyselin v nápoji jsou maximálně 2 g. Suchá vína jsou lehká, dietnější a velmi oblíbená. Z bílých lze uvést Sauvignon Blanc, červených Pinot Noir. 

  • Polosuchá vína

Vína polosuchá mají podíl cukru 12g/l, ale mohou mít až 18 g/l, pokud rozdíl přítomného cukru a kyselin nepřekročí 10 g. Z hlediska chuti se od suchých liší nepatrně, na alchymii s kyselinami je lidský jazyk krátký. Často jde o pozdní sběry oblíbených odrůd, např. Chardonnay. 

  • Polosladká  vína

Víno od 12 respektive 18 g do 45 g cukru na litr se považuje za polosladké. Nápoje v tomto rozmezí zaujmou sladší chutí, jsou hutnější, výživnější. Každý milovník vína by si měl čas od času dopřát tento typ vín (např. Pálava), jsou vynikající ke sladkým pokrmům, jejichž chuť zvýrazní. 

  • Sladká vína

Zde jsou naše sladká vína: 

SEKCE DOPORUČENÁ VÍNA Z KATEGORIE

Víno, ve kterém je více než 45 g cukru v jednom litru, je opravdu sladké - jak názvem, tak chutí. To však neznamená, že jde o přeslazené lepidlo.

Je jedno, jestli začnete sladkým nebo suchým. Žádné z našich vín vás určitě nezklame, obzvlášť pokud jej doplníte s vhodně spárovanými pokrmy, které si dovolujeme u každé značky doporučit. 

(Ochutnat víno)

shutterstock_87500923.jpg                                   Screenshot at Jul 07 13-00-09.png


Je lépe pít hodně dobrého vína než málo špatného

S námi můžete naplnit uvedený francouzský bonmot do puntíku. Vína, která nabízíme, jsou prvotřídní a pečlivě vybíraná. Pokud je pro vás těžké si vybírat, můžete využít naší služby předplatné vín. Na základě vašich obecných preferencí a obvyklého jídelníčku se postaráme o pravidelný přísun příjemných překvapení na vašem stole. 

Obsah cukru je zásadní informací především pro dietáře či diabetiky, pro výslednou chuť je však zavádějící. Např. vyšší množství alkoholu způsobuje, že víno se zdá sladší.. Rozhodně množství cukru ve víně samo o sobě nevypovídá nic o kvalitě a předsudek, že je lépe pít pouze suché, byl dávno překonán. Ochutnejte všechno a objevte nový rozměr nápoje jménem víno. 

(Vyzkoušejte kvalitní víno)

Buďte v trendu!

Buďte první, kdo od nás dostane užitečné informace z našeho blogu


Sledujte blog DGW